anicum007 2015.12.18. 16:27

Zabos isler

isler1.jpgEz az isler rendkívül zabos, de természetesen nem a lobbanékonysága, hanem a zabtartalma miatt, ugyanis a cél az volt, hogy a tésztában lévő rostok lelassítsák a tápanyagok felszívódását, ami által tovább tart a teltségérzet, mellyel nagymértékben csökkenthetjük a karácsonyi túlevés kockázatát. Ám mindez nem azt jelenti, hogy a zabos isler kevésbé élvezetes, mint az agyoncukrozott, fehér lisztes változat, sőőőt.. Ugyancsak a sütemény javára írható, ha időhiányban szenvedsz, akár lépésenként is elkészíthető. Egyik nap megsütöd a tésztát, majd másnap betöltöd és mikor megint akad némi szabadidőd, bevonod csokoládéval. Szóval nem hajt a tatár, s olykor még jót is tesz a süteménynek, ha pár napig állni hagyod, hiszen a lekvár felesleges nedvességét is fel kell vennie a tésztának.

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

 15dkg porxukor (én eritritol és kókuszcukor keverékét használtam), 25dkg margarin, vaj, kókuszzsír (én fele-fele arányban margarint és kókuszzsírt használtam), 30dkg zabpehelyliszt, 20dkg lágy zabpehely (apró szemű), 15dkg darált dió, 1 lapos tk őrölt fahéj, 1 púpos tk szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája, 2ek tejföl, 50dkg diétás lekvár (én ribizli lekvárral töltöttem meg) 20-25dkg diétás ét vagy tejcsokoládé, 4-5ek étolaj

Elkészítés:

 Először a tésztát készítjük el!
A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és egyneművé gyúrjuk. Amint összeáll fóliázzuk be, és 1/2 órára tegyük hűtőbe, e közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra! Pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 3-4mm vastagra és egy kerek kiszúróval szúrjuk ki az islereket, és tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe.Kb 10 perc alatt készre sütjük, ám ügyeljünk arra, hogy a tészta szép világos maradjon! Amint elkezd pirulni a tészta széle, azonnal vegyük ki a sütőből, különben nagyon kiszárad! 

Ha kihűltek a korongok, töltsük meg valamilyen kedvünkre való, savanykásabb, keményebb lekvárral vagy dzsemmel, majd egy fél napig hagyjuk állni a betöltött islereket, hogy a tészta beszívja a felesleges nedvességet és csak ezután vonjuk be olvasztott csokoládéval.

A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd jól keverjük el benne az étolajat, ettől kezelhetőbb és fényesebb lesz a csokoládébevonat! Az islert mártogassuk bele a csokoládéba, csorgassuk le a felesleget, majd tegyük zsírpapírral kibélelt tálcára. Pár órát hagyjuk száradni és már ehetjük is! ;-)
isler4.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr178182380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Farkasné Frányó 2017.10.09. 13:12:29

Szia! Nagyon tetszik a recepted! Szeretném megkérdezni, hogy ebből a mennyiségből kb. hány darab süti jön ki?Köszönöm!
süti beállítások módosítása