2012.01.30. 11:01
Szoljanka az orosz csoda...
Mi is az a szoljánka? Hogy jutott egyáltalán az eszembe? Egyik kedves olvasóm és blogíró társam TrueY hívta fel rá a figyelmemet. Rengeteg magyar és külföldi receptet végigolvasva, és betartva a szoljánka készítés alapszabályait született meg az Anis változat. A szoljánka (солянка) (a wikipédia szerint) egy igazán tartalmas orosz étel, hús-, hal-, vagy gombafőzet alapú sűrű, gazdagon fűszerezett leves. A levest eredetileg селянка-nak azaz szabadon fordítva falusinak (falusi levesnek) nevezték. A szoljának hígabb változatát levesként, sűrűbb változatát egytálételként fogyasztják. A szoljánka alapízeiben a savanyú, csípős, sós ízek dominálnak, az olajbogyó, kapribogyó, savanyított uborka, citrom, sózott és marinált gomba eredményeképpen. A húsalapú szoljánkához a húst elősütik, és a főzés folyamán füstölt kolbásszal gazdagítják. A hal-szoljánkához főtt, sózott, füstölt vörös húsú halat használnak, ám mindenféle szoljánkába elengedhetetlen a bors, petrezselyem, kapor. Bár az olvasottak alapján gyakran tesznek a szoljánkába belsőségeket is mint például vesét, nyelvet, tőgyet, ám ezeket az alapanyagokat én inkább mellőztem. Mikor először elolvastam a hozzávalókat, nehezen tudtam elképzelni, hogy a kapribogyó, olajbogyó, savanyú uborka, paradicsompüré és füstölt kolbász egyveleggel, milyen ízhatást kellene elérnem, ezért a főzés minden lépésénél megkóstoltam a levest, hogy felkészüljek a legrosszabbra, ám szerencsére, a kíváncsiságom felülkerekedett az előítéletemen. Mikor elkészült a mű, azonnali minőség-ellenőrzést végeztem. Hááát mit mondjak, döbbent csodálattal szürcsölgettem ezt az igazán varázslatos levest! Másnap a család fele átjött ebédre, hogy megízlelhessék az „orosz csodát” s mindenki jóízűen elfogyasztott egy, vagy két tányér(?) ;-) szoljánkát.
Hozzávalók:
1/2kg disznóhús (én karajt használtam, de lehet lapocka is), olívaolaj, só, bors, ételízesítő, piros-arany, erős-pista, 3-3szál fehér és sárgarépa, 3dkg kapribogyó, 5dkg fekete olívabogyó, 2közepes fej vöröshagyma, 14dkg paradicsompüré, 1ek vágott kapor, 15dkg ecetes uborka, 20-25dkg füstölt kolbász, tejföl, citromElkészítés:
(4l-es fazékban készül)
A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát, petrezselymet karikára vágjuk. A húst megmossuk, és felkockázzuk, majd a felhevített olajon, fehéredésig pirítjuk. Sóval, borssal, és ételízesítővel ízesítjük, utána felöntjük vízzel. Ha félik megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, a kapribogyót, és a félbe vágott olívabogyót. Közben a hagymát vágjuk vékony szeletekre és forró olajon dinszteljük meg, majd keverjük hozzá a paradicsompürét és a vágott kaprot, s így további egy percig pirítjuk, majd felengedjük egy kevés alaplével, és hozzáadjuk a leveshez. Forrás után, fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már majdnem puha a zöldség, akkor adjuk hozzá a karikára szelt füstölt kolbászt és csíkokra szelt ecetes uborkát. Az egészet még egyszer összeforraljuk, s ha elkészült, tejföllel és citromkarikával tálaljuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.30. 14:54:53
Én nem olvasok, csak írok! :)
A leves nagyon brutálisan jól néz ki! A mamám verziójában többféle hús is van és általában nem átláthatóak az ő levesei. :)
Most már megkérem, hogy írja le, az elkészítés menetét az ő verziójában... Válaszcsapásként! :)
Pinka-Panka 2012.01.30. 17:27:10
h4z4rd 2012.01.30. 17:29:33
Úgy az igazi, ha dobsz a tányérba egy szelet citromot, arra pár kiskanál fűszeres tejföl, majd a leves.
Leooo 2012.01.30. 18:26:54
Olyasforma volt, mint az ajvár, csak sokkal gazdagabb, erősebb ízekkel, nálunk akkor még ismeretlen íz-összhatással.
Azóta se láttam idehaza...
Leooo 2012.01.30. 18:30:45
Pinka-Panka 2012.01.30. 18:35:55
Igen ilyesmi volt, kicsit hasonlított a vegetára én üvegben hoztam belőle és remek íze volt...
1981 -ben hoztam belőle először, még a tojásrántottára is szórtunk belőle..:)
Ducasse 2012.01.30. 18:55:03
Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.01.30. 18:58:36
tibor54 2012.01.30. 19:16:44
MagyarZizzi (törölt) 2012.01.30. 19:42:22
jooasszony 2012.01.30. 20:33:48
Úgy emlékszem hígabb volt, mint a képen .. az íze az tényleg nagyon ütős volt..itthon próbáltam reprodukálni, de nem igazán sikerült..
h4z4rd 2012.01.30. 21:03:06
Nyami-nyami 2012.01.30. 21:55:47
pucros 2012.01.30. 23:19:44
indapass90210 2012.01.31. 00:43:51
anicum007 2012.01.31. 03:32:42
Valahonnan a birtokába jutottál az információnak..., talán csak nem olvastad? :))
"A leves nagyon brutálisan jól néz ki!"
Köszönöm, ez tőled igazán hízelgő! :)
"A mamám verziójában többféle hús is van és általában nem átláthatóak az ő levesei. :)"
Tejföllel összekeverve egy pillanat alatt "zavarossá" válik! :)
"Most már megkérem, hogy írja le, az elkészítés menetét az ő verziójában... Válaszcsapásként! :)"
Hááááát, nem akarlak elkeseríteni, de a kis "hamis Anis" felülmúlhatatlan.. :))
anicum007 2012.01.31. 03:39:32
Nos, ahány ház, annyi szoljánka! :)Lehet, hogy nem autentikus, de az enyém! ;-)
anicum007 2012.01.31. 03:41:32
Köszönöm, igyekszik az ember lánya! :)
anicum007 2012.01.31. 03:50:59
Gondos kutatómunkám során rengeteg változattal találkoztam, többek között az általad említett virslis-káposztás variánssal is. Ám, mivel imádom a füstölt ízeket, ezért elképzelhetetlen volt számomra, hogy ne azzal készüljön, s úgy tűnik bevált, mivel nagy sikert aratott. :)
anicum007 2012.01.31. 03:52:33
Örülök, hogy ízlett! :)
anicum007 2012.01.31. 03:54:53
Nincs ellenemre! :) Egyébként, miben más a grúz változat?
petru 2012.01.31. 05:55:07
kékharis 2012.01.31. 07:31:26
jorda 2012.01.31. 08:32:50
Az ottani ételek közül ez az egyetlen ami máig megmaradt emlékezetemben.
Az ízét még most is érzem.
Valószinüleg az orosz jelenlét miatt honosodott meg ez a gasztronómiában.
Az is igaz lehet,hogy az eredeti receptet vegyíthették a német sajátosságokkal.
Sajnos a receptet nem tudom,de úgy rémlik marhahússal készült,kolbász nem volt benne.
Fantasztikus volt!
anicum007 2012.01.31. 10:31:46
anicum007 2012.01.31. 10:33:19
Jó csemegézést! :)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.31. 10:55:48
"Valahonnan a birtokába jutottál az információnak..., talán csak nem olvastad? :))"
Nem. Nem is tudok olvasni! ;)
"Köszönöm, ez tőled igazán hízelgő! :)"
Hát nincs mit!
"Tejföllel összekeverve egy pillanat alatt "zavarossá" válik! :)"
Nem, a mamám levesei alapban átláthatatlanok. De finomak! Emléxem, amikor először rácsodálkoztam Nagynéném átlátszó aranyszínű húslevesére. Addig még soha nem láttam a tányér alját, csak a menzai levesnél. ;)
"Hááááát, nem akarlak elkeseríteni, de a kis "hamis Anis" felülmúlhatatlan.. :))"
"Ha harc, legyen harc - mondta Schwartz)" ;)
anicum007 2012.01.31. 11:03:02
Na jóóóó, de mi alapján születik meg az ítélet, s ki lesz a döntőbíró? :)
indapass90210 2012.01.31. 11:57:33
Más a fűszerezés szerintem.
anicum007 2012.01.31. 12:06:48
Szóval jobban járok, ha utánanézek? :)
indapass90210 2012.01.31. 21:25:22
PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.01. 06:12:05
Annak idején az NDKban ukrán szoljankának hívták, minden sörözőben ehettünk. A boltban még szoljanka paszta is volt, hoztunk is néhány üveggel - aztán a receptet a párom egy érdekes irányba elvitte.
anicum007 2012.02.01. 09:37:59
Nocsak, hol eszel Te ennyi szoljánkát? :)
anicum007 2012.02.01. 09:44:15
A füstölt halas változat az én fantáziámat is izgatja! :)Én kissé hadilábon állok az uszonyosokkal, de a párom imádja, és mint tudjuk, az egészségtudatos táplálkozás nélkülözhetetlen kelléke, szóval biztos, hogy elkészítem! ;-)
anicum007 2012.02.01. 09:46:31
Hmmmm... :( Azt hittem tartunk egy jó kis "szoljánka csatát"... :(
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.01. 10:03:25
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.01. 16:19:59
indapass90210 2012.02.01. 18:27:19
anicum007 2012.02.02. 09:01:54
Jóóóó, akkor addig magamhoz veszek némi hideg élelmet! :)
anicum007 2012.02.02. 09:06:12
Ejnye-bejnye! Ezek után nincs mentség a recepttelenségre! :)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.02. 09:54:23
anicum007 2012.02.02. 11:10:59
anicum007 2012.02.03. 11:50:13
ani-culinaris.blog.hu/2012/02/02/rakott_kaposzta_kolessel
Utolsó kommentek