anicum007 2012.03.29. 09:43

Rakott rétes

rakott rétes.jpgA nagy húsvéti receptgyártás közepette sem feledkezhetek meg a rétesről. ;-) Gibanica keresgélés közben találtam rá szamóca oldalán erre a kívánatos rakott rétesre. Némi egészségtudatos változtatással magamévá tettem. ;-) Az előző receptleírásokban olvashattátok, hogy a rétesek elkészítéséhez teljes kiőrlésű rétestésztát használtam, melyet már majdnem minden nagyobb bevásárlóközpontban lehet kapni. A Prekmurska gibanica alapjaira építve, négyféle töltelékkel készítettem és az eltérő rétegek kiemelése érdekében, alulra került a mákos töltelék. Azon túl, hogy elképesztően látványos sütemény, ízében is rendkívül pazar.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 12db (lap) rétestészta (a réteslapok kenéséhez, 3-4ek olívaolaj és 3-4ek tejföl keverékét használjuk)

(a mákos töltelékhez) 20dkg őrölt mák, 1citrom reszelt héja, 4tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, 3dl tej, 2ek zabkorpa, 5dkg mazsola

(a túrós töltelékhez) 50dkg sovány túró, 2db tojás, 8tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja és leve, 1dl tejföl

(a diós töltelékhez) 20dkg darált dió, 1cs vaníliás cukor, 2ek nádcukor

(a meggyes töltelékhez) 350g diétás meggybefőtt, 7,5dl meggylé (ha kevesebb mint 7,5dl akkor engedd fel vízzel), 1cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve, 1kk őrölt fahéj, 2tk folyékony édesítőszer, 2cs vaníliás pudingporElkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

Először a töltelékekkel kezdjük. A meggyléből (lehet a befőtt leve, de lehet dobozos gyümölcslé is) az édesítővel, a vaníliával a reszelt citromhéjjal, a meggyel és a pudingporral krémet főzünk, majd félretesszük hűlni. A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük és felöntjük tejjel, majd az egészet pár perc alatt felfőzzük. Amíg mindkét töltelék hűl, elkészítjük a diós és a túrós tölteléket is. A diót összeforgatjuk a vaníliával és a cukorral és kész is. A túróba keverd bele az egész tojásokat, az édesítőt, sót, reszelt citromhéjat, és a tejfölt, majd facsard rá a citrom levét. Mikor minden töltelékkel elkészültünk, jöhet a rétes összeállítása. 4db rétestészta (melyet egyenként, vékonyan megkenünk tejföl és olaj keverékével) kerül a kiolajozott tepsi aljára úgy, hogy felérjen a tepsi oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék. Erre kenjük a mákot, majd a kilógó rétestésztát ráhajtjuk a töltelékre. A mákos tölteléket befedjük 2 réteslappal, ismételten úgy, hogy felérjen a tepsi oldalára. Ezután jön a túró, melyre ráhajtjuk a kilógó réteslapot, majd megint 2 réteslap és a diós töltelék, s végül 2 réteslap, és a meggyes töltelék jön. A tetejét ugyancsak 2db réteslappal zárjuk, melyet megkenünk tojássárgájával és meghintjük mandulaforgáccsal. Persze ne feledd, hogy az összeállítás közben, minden réteslapot megkenünk olajos tejföllel! 160 fokos, előmelegített sütőben, kb 30-40 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, legalább 1 órát pihentetjük, így könnyebben szeletelhető.rakott rétes1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr164347439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása