antioxidáns.jpgSokszor beszélünk az élelmiszerek antioxidáns tartalmáról, de valójában mi az antioxidáns, mi a szerepe, miért fontos a fogyasztása, és milyen hatással van szervezetünkre? Még mielőtt megválaszolnám ezeket a kérdéseket, teszek egy kitérőt a szabad gyökök felé, mely erős összefüggésben van az antioxidánsokkal.

 

 

Nézzük csak, mit ír a Wikipédia!

A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Olyan ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. A szabad gyökök rosszak lehetnek az egészségünk számára. A szabad gyököket féken tartva az antioxidánsok jelenthetik az élet és a halál közötti különbséget, emellett befolyásolják, milyen gyorsan és mennyire öregszünk… Az emberi szervezetben játszott szerepük egyszerűen csodálatos.”

Nos, úgy tűnik, nagy vonalakban, már meg is kaptuk a választ. Tehát, az antioxidánsok képesek megvédeni szervezetünket az ártalmas szabad gyökök támadása ellen, egyfajta védőpajzsként működnek. A szabad gyökök túltermelését kiválthatja a légszennyezés, az UV sugárzás (pl. túlzott napozás), a drog-, gyógyszer- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, a helytelen táplálkozás (pl. magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok, túlzott cukor, zsír és tartósítószerek fogyasztás), a nem ellenőrzött cukorbetegség (diabetes), a fizikális-, valamint az érzelmi stressz, a röntgen, a mikrohullámú sütő és még sorolhatnám, de inkább nézzük, hogyan védekezhetünk ezek ellen. Több száz különböző antioxidáns létezik, melynek számos változata fellelhető az élelmiszerekben. Pl. C-, A-, E-vitamin, Magnézium, Mangán, Réz, Szelén, Cink, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb plofinol vegyületek, melyek egymással együttműködve munkálkodnak a káros szabad gyökök leküzdésén. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt. Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabad gyök pusztító és semlegesítő képességét. Az ORAC érték egy anyag antioxidáns hatásának mértékét jelzi, 100 grammra vetítve. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Nézzünk néhány példát 100g termékre!

Aszalt szilva5.770, Mazsola:2.830, Fekete áfonya: 2.400, Szeder: 2.036, Eper: 1.546, Narancs: 750, Fehér szőlő: 460, Sárgadinnye: 250, Sárgabarack: 175, Őszibarack: 170.

Kelkáposzta 1.770, Fokhagyma: 1.662, Spenót: 1.260, Tök: 1.150, Brokkoli: 890, Cékla: 840, Avokádó: 782, Paprika (étkezési): 710, Szárazbab: 503, Paradicsom: 195.

A táplálkozástudósok szerint, napi kb. 5000 ORAC értékű élelmiszer már biztosítja a szervezet alapvető antioxidáns szükségletét. Ám mindazoknak, akik nagyobb mértékben vannak kitéve a szabad gyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját vagy háromszorosát is elérheti! Az egészséghez szükséges antioxidáns mennyiséget napi 3-5 alkalommal történő kiadós gyümölcs- és zöldségfogyasztás fedezné. De ma már sajnos ezen mennyiségek elfogyasztása sem biztos, hogy elegendő! Így még egy viszonylag egészségesen táplálkozó egyén számára is ajánlatos lehet egy magas antioxidáns tartalmú táplálék-kiegészítő fogyasztása.

Szóval megállapíthatjuk, hogy az egészségtudatos életmód nélkülözhetetlen része a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Az étrend kialakításánál figyeljünk a megfelelő mennyiségű flavonoid, karotinoid és vitaminbevitelre, vagy ha szükségét érezzük, a megfelelő antioxidáns szint elérése érdekében, alkalmazzunk táplálékkiegészítőket.

 

Forrás és további információ:http://www.fogyas.info/ORAC_ORAC-ertek_antioxidans-tartalom.php

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr734743685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása