2012.01.02. 10:09
Lencsevégre került lencse, avagy az újévi szerencsehozó...
Az újévi hagyományok, jóslatok szerint, aki újévkor lencsét vagy más apró szemes ételt eszik, gazdag és szerencsés lesz az évben. Ám nézzük csak, hogy a jóslaton túl milyen jótékony hatása is van ennek a tápláló és jól emészthető zöldségnek? A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás. A szója után a legmagasabb a fehérjetartalma (26%), ezért rendszeres fogyasztása különösen ajánlott vegetáriánusok számára. Tartalmazza valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Kedvező, hogy tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. Jelentős a szénhidrát tartalma is, s mivel ezek felszívódása lassú, így a glikémiás indexe alacsony. Ez stabilizálja a vércukor szintet, ezért különösen ajánlott cukorbetegek és diétázók számára. A koleszterin tartalma elenyésző. A fentiek mellett magas a rost, A, B1 vitaminok és a folsav tartalma is. Az ásványi anyagok közül káliumban, vasban, és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cinkben gazdag. Megőrizve a hagyományokat, s némi szerencse reményében, ezzel a levessel kívánok minden kedves olvasómnak eredményben gazdag, boldog új esztendőt! :-)
Savanyú lencseleves
Hozzávalók:
1/2kg lencse, 1/2kg burgonya, 1 nagyobb fej vöröshagyma, kókuszolaj vagy olívaolaj, 2vékony szelet (mangalica) szalonna, 1-2 babérlevél, só, bors, ételízesítő, Piros arany, 1ek csípős mustár, Erős Pista, citromlé, 3-4ek tk liszt, 2dl tejföl, 1dl tej, 5-6db tojás, 20-25dkg füstölt kolbász
Elkészítés:
(4l-es fazékban készül)
Egy kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk az alaposan átmosott lencsét, és felöntjük vízzel. Babérlevéllel, sóval, borssal, ételízesítővel, csípős mustárral, piros-arannyal és erős-pistával ízesítjük. Ha a lencse félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a hasábokra vágott krumplit. Ha minden hozzávaló megfőtt, tejfölös lisztes habarással (melyet felengedünk egy kevés tejjel) sűrítjük. Ízlés szerint adunk hozzá 1-2 kanál citromlevet, majd egyenként beleütjük a tojásokat. Ezután már nem keverjük, hogy lehetőség szerint a tojások egyben maradjanak. Kb 10perc alatt készre főzzük. Jó étvágyat hozzá! :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.04. 09:27:11
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.06. 12:29:07
anicum007 2012.01.07. 04:05:42
Nyami-nyami 2012.01.07. 12:31:12
Én azért olvasom a blogod, mert a hagyományos konyhát bolondítod meg éppen annyira, amitől az unalmas ételek újra kedvencekké válnak.
A lencselevesedhez meg annyit, hogy én ettem belőle (nem én csináltam) és szerintem szenzációs.
Kérlek ne engedd, hogy korlátozzák a fantáziádat, várom az új recepteket!
anicum007 2012.01.07. 12:49:23
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.07. 21:19:33
Hát persze! :)
"A fenti alapanyagok között nincs összeférhetetlenség!"
Miért? Bántanák a pisztácia fagyit??? :) Mi a baj a pisztáciával? ;)
"Ám, ha számodra a lencseleves eme változata elképzelhetetlen, nem kötelező megkóstolni! :P :))"
Nem elképzelhetetlen. Csak furcsa. Mint a szoljanka leves. De azt imádom... :)
anicum007 2012.01.07. 21:45:56
Semmi gond a pisztáciával!! Az étel tökéletes kiegészítője lehet DESSZERTKÉNT, bár inkább javasolnám mellé, az épp feltöltésre kerülő pite sorozatomat! ;-))
"Nem elképzelhetetlen. Csak furcsa. Mint a szoljanka leves. De azt imádom... :) "
Na látod, megy ez neked! :) Tudtam, hogy az "eklektikára" buksz! :)) Egyébként hidd el, ezt a levest is imádnád! ;-)
anicum007 2012.01.08. 14:49:59
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.08. 20:51:40
Édesanyám szoljankája zseniális. Majd blogolom és elküldöm! :) És a nagymamám köménymagos kiflijével a legjobb! :)
anicum007 2012.01.08. 22:12:57
Türelmetlenül várom a receptet! Jöhet a nagymami köménymagos kiflije is! ;-)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 10:13:25
Úgy látom teljesen lencsefőzi fixált lettem! Persze, leves. De talán abban is elmenne a pisztácia... Ki tudja...
"Türelmetlenül várom a receptet! Jöhet a nagymami köménymagos kiflije is!"
Felveszem a témákat a listámra, de ki tudja mikor jutok el oda... Ahogy talán Boncz Géza mondta volt: Türelem, tornaterem! ;)
anicum007 2012.01.09. 11:06:22
"Felveszem a témákat a listámra, de ki tudja mikor jutok el oda... Ahogy talán Boncz Géza mondta volt: Türelem, tornaterem! ;) "
Na, addig azért nem állok fél lábon.. Úgy tűnik, jobban járok, ha önállósítom magam! :)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 13:05:08
Vanília? ;)
"Úgy tűnik, jobban járok, ha önállósítom magam! :)"
Hát, mindenképpen! ;)
anicum007 2012.01.10. 05:07:03
Feladom! :))
"Hát, mindenképpen! ;)"
Tudomásul véve, hogy magamra maradtam, elindultam az önállósodás útján.. Tanulmányozva egy-két orosz receptet, vettem kapribogyót és fekete olajbogyót! ;-)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.10. 15:15:04
Mos' mé'? ;)
"Tanulmányozva egy-két orosz receptet, vettem kapribogyót és fekete olajbogyót!"
Jó kezdet! Scsi, borscs (és a két ökröcske) ;)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.11. 15:54:00
Ja én a zölt olajbogyót szeretem. A fekete nem jön be. Anyukám is zölddel csinálja a spéci szoljankáját, de valszeg csak azért, mert amikor kidolgozta, csak azt lehetett kapni. Kapribogyót meg Svájcból kaptuk, csomagban. :)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.16. 10:42:59
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.16. 11:06:55
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 14:54:46
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.18. 12:43:15
anicum007 2012.01.28. 22:14:32
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.29. 20:29:45
Egészségedre! :)
TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.30. 14:56:18
Egy beigli kísérletem volt. Volt mákos, diós, mandulás és gesztenyés. A legutóbbi nézett ki a legjobban, de emberi fogyasztásra nem volt alkalmas, olyan tömény volt. :)
Utolsó kommentek