anicum007 2010.12.19. 22:18

Mézeskalács

mézeskalács.jpgReform mézeskalács, hogy ne kelljen lemondanunk a hagyományos, finom ízekről, ám a rostdúsabb alapanyagokkal és a természetesebb édesítőkkel (méz, nyirfacukor) némileg mérsékeljük az energiabevitelt. A kalóriacsökkentés jegyében, javaslom a magvas díszítést! Azon túl, hogy mint sütemény finom, határtalan formai sokoldalúságának és díszíthetőségének köszönhetően, készíthetünk belőle karácsonyfadíszt, de akár személyre szóló ajándékot is. Figyelmeztetés! Sütés közben az egész lakást belengi a mézeskalács mennyei illata, mely intenzív pavlovi reflexet eredményez. :-)

 

AC356 (2).jpg Hozzávalók:

(tészta) 25dkg BIO durumliszt vagy zabpehelyliszt, 25dkg teljes kiőrlésű liszt, 25dkg méz (én repcemézet használok), 1kk szódabikarbóna, 1cs sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 tojássárgája, 1-1kk őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér (vagy 3-4tk mézeskalács fűszer-keverék), 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, 20dkg margarin

(díszítés)  mandula, dió, mazsola, tökmag, stb. vagy cukormázElkészítés:

A lisztet és a mézet a fűszerekkel és a margarinnal összegyúrjuk, becsomagoljuk, és a hűtőben 30 percig pihentetjük. Ezután a tésztát kb. 8mm vastagra kinyújtjuk (lisztezett felületen dolgozzunk, és a kiszúró formákat is folyamatosan lisztezzük), majd tetszés szerinti formájúra szaggatjuk (szív, csillag, fenyőfa, stb.), magvakkal díszítjük. Előmelegített sütőben 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozaton), kb. 12-15 percig sütjük. Akkor jó a mézeskalácsunk, ha a tészta kicsit megemelkedik, és a széleinél halványan megpirul. Ha a magos díszítést választjuk, a tetejüket, sütés közben kétszer-háromszor méz és víz híg keverékével (1/2dl víz, 1ek méz) kenjük meg, hogy fényes bevonatot kapjon.

(díszítő cukormáz) 1 tojásfehérje, 15dkg (darált) nyírfacukor

A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, és habverővel keményre kikeverjük. A cukormázat papír nyomózsákba töltjük, a zsák csücskét levágjuk, és bármilyen mintát rajzolhatunk a süteményre.mézeskalács1.jpg
mézeskalács2.jpg

Mutató méhecske.jpg Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr542526869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása