kókuszzsír1.jpgLétezik egyáltalán egészséges zsír amely ideális a mindennapos konyhai használatra? Nos, a Kókuszzsír számos jótékony hatása ismert, sőt, még a fogyást is elősegíti. Sokoldalúságának köszönhetően, használatával nem kell lemondanunk megszokott ételeinkről. Felhasználható sütéshez, főzéshez, pirításhoz (wokkban, serpenyőben, fritőzben). Ellenáll a hevítéssel létrejövő oxidációnak, magas hőmérsékleten sem képez pörkanyagot. Íztelen, szagtalan, így nem nyomja el az ételek ízét, illatát. Sütemények készítésénél jobb állagú, omlósabb a tészta. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek, krémek készítésénél. 24°C alatt dermed, ezért nem kell hűtőszekrényben tartani. A legegészségesebb étolaj.

Miben különbözik a többi olajtól? 

A zsírok egészségre gyakorolt hatását telítettségük, szénláncuk hossza, valamint az oxidációra és a szabadgyök-képzésre való hajlamuk határozza meg. A növényi olajok főleg többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak, a kókuszolaj azonban többségben telített zsírsavakból tevődik össze. A telített zsírok hatalmas előnye a telítetlen zsírokkal szemben többek között az, hogy mivel nincs a szénatomjaik között kettős kötés, nem hajlamosak az oxidációra, így szabadgyököt sem képeznek. A kókuszolaj tehát teljes biztonsággal hevíthető, a sütésre legalkalmasabb természetes olaj. A kókuszolaj többségében (64%-ban) tartalmaz közepes szénláncú zsírsavakat. Ezek többségét (42-50%) a legjótékonyabb hatású zsírsav, a laurinsav teszi ki, amely rendkívül előnyös egészségügyi hatásairól ismert, antibakteriális hatású, továbbá segíti a fehérje- és zsíranyagcserét, illetve az ásványi anyagok felszívódását.

A szív és érrendszeri betegségek megelőzése mellett a további előnyei:

  • Igazi energiabomba, ezért serkentőszer helyett is használható (kávé stb)
  • Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy működését
  • Segíti a tápanyagok felszívódását
  • Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja
  • Segíti a Candida gomba elpusztítását
  • Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  • Nem emeli a rossz koleszterin szintet
  • Máj, epe, gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott
  • Kiváló haj és bőrszépítő anyag

A kókuszolaj a leggazdagabb természetes laurinsav-forrás. Használata fokozza sportteljesítményét. A termék azonnali energiát ad, így a kókuszzsír fogyasztásával hatékonnyá és dinamikussá teheti a napi edzéseket. Laurinsav tartalmának köszönhetően megerősíti az immunrendszert, hogy teljes energiabedobással, és egészségben élhesse mindennapjait. A laurinsav hatékony segítség a herpesz, az influenza kezelésében, valamint a gombák és baktériumok elpusztításában.
Közepes lánchosszúságú zsírsavak emésztéséhez nincs szükség a hasnyálmirigy emésztőenzimjeire és az epére, emiatt teljesen másként viselkednek a szervezetben, mint a többi olaj vagy zsír zsírsavai. A kókuszolaj ezért tudja biztosítani a tápanyagok gyors és egyszerű felszívódását. Mivel az közepes lánchosszúságú zsírsavak inkább energiává alakulnak, mintsem hogy beépülnének a zsírsejtekbe, a kókuszzsír segít szinten tartani/normalizálni a testsúlyt, mivel magasabb szintre emeli az anyagcserét. Ez az anyagcsere stimuláció kiegyensúlyozott táplálkozás mellett jótékony hatással van a pajzsmirigy
működésére is. A kókuszolaj mindezek mellett kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb olaj vagy zsiradék. A közepes láncú zsírsavak nem keringenek annyit a véráramban, mint a többi zsír, így nem rakódnak le az érfalakra, nem tudják eltömíteni az artériákat. A kókuszolaj tiszta, 100%-os növényi eredetű olaj, nem tartalmaz koleszterint. A szűrt kókuszzsír stabil szerkezetének köszönhetően többszöri felmelegítés után sem keletkeznek benne rákkeltő méreganyagok. Helyreállítja emésztését: a benne található zsírsavak a legtöbb gyomor és bélbetegség (legyen az fekély, gyulladás, vagy bármely más panasz) esetén is jól és gyorsan felszívódnak a szervezetben, kifejtve kedvező élettani hatásaikat. Az egészségtelen zsírok (például a sertészsír) káros hatásai is csökkenthetők a termék használatával. A gyomor és bélpanaszok mellett, valamennyi epe és májprobléma esetén is egyedülálló segítséget nyújt. Az egészséges és bársonyos bőr titka a kókuszzsírban rejlik. A kókuszfogyasztó népek (például a filippínók) asszonyai idősebb életkorukig is képesek megőrizni bőrük selymes fiatalságát. Haját csillogóvá varázsolja és védi a töredezéstől! A termékben található laurinsav közeli rokonságban áll a haj proteinjeivel, képes behatolni a hajszálak és a bőr belsejébe, hogy Ön igazán mélyreható változást tapasztaljon.

A kókuszzsírból/olajból két típust használhatunk az egészségünk védelmében.
1. Szűrt
kókuszzsír (inodore): szagtalan, íztelen, magas laurinsav tartalmú (43,2%) termék. Semleges íze miatt kiváló sütéshez /akár fritőzben is/, főzéshez és bármilyen étel elkészítéséhez. A kókuszzsírt 110°C-on, gőzöléssel távolítják el a koprából (a kókuszdió kiszárított húsa). Vegyileg nem kezelt, emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi. Egyszerűen csak használja sütéshez, főzés.

2. Szűz
kókuszzsír VCO ( virgin. extra virgin): Kellemes kókusz illatú és aromájú, magas laurinsav tartalmú (43,2%) termék. A kókuszzsírt 55°C-on nyerik ki a friss kókuszhúsból speciális eljárással. Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg - bőr, haj kezelésére.

Mi a helyes megnevezés kókuszolaj vagy kókuszzsír?
A
kókuszolaj / zsír olvadás pontja 24.5°C Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga. Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt! Legyen feltüntetve az olvadás pontja és a laurinsav tartalma.

Fontos, hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15gr zsír bekerüljön a szervezetbe! Betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

Mennyibe kerül?

A
kókuszzsír használata gazdaságos, mert kevesebb zsiradék kell a sütéshez, főzéshez. A kókuszzsírral nem csak egy sütő zsiradékot vásárolunk, hanem egy egészség javító és megőrző különleges anyagot, ami hosszútávon segít a betegségek megelőzésében is. 

 

Forrás és további információ: www.cocotrade.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr322858844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása