túrós pogi3.jpgMikor azt gondolnám, hogy a konyhai tevékenységem mára talán művészi szintre emelkedhet, rendszerint történik valami, ami megingat eme hitemben. A sokadik túrós pogácsa sütésen túl, kellő gyakorlottsággal vágtam bele egy újabb adag elkészítésébe, ám ekkor történt, hogy a szorgos kézimunka hiábavalónak bizonyult, mert a tészta megmakacsolta magát, s lázadását bizonyítva, csak azért sem akar összeállni. Némi értetlenkedés után egy kevés zsiradék és tejföl hozzáadásával igyekeztem orvosolni a problémát, s ezen erőfeszítésem sikereként, egy viszonylag lágy és könnyen gyúrható tésztát kaptam. Bármennyire igyekeztem felidézni a receptet, nem jöttem rá, mi volt a kezelhetetlenség forrása, ám mivel a továbbiakban minden a megszokott módon zajlott, viszonylag hamar beletörődtem a tészta öntörvényűségébe. Végre kisült az első adag, jöhet a minőségellenőrzés. Hááát, azt a döbbent arckifejezést látni kellett volna! Beletelt egy pár percbe mire leesett a tantusz. Túró nélküli túrós pogácsa... Hát nem "nagyszerű"? :-/ Miután megpróbáltam az agyamat átprogramozva nem keresni mindenáron túrót a pogácsában, s hogy mégiscsak legyen némi öröm az ürömben, ráébredtem, hogy ez a kissé félresikerült tészta tökéletes alapja lehet a sós teasüteményeknek. Nos, eme történet ékes bizonyítéka annak, hogy egy-egy konyhai baklövés során születnek új receptek! ;-)

Gasztro trollkodásom végtermékét majd egy másik fejezetben teszem közé, addig is jöjjön a "hibátlan" túrós pogácsa receptje! ;-)

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

25dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 25dkg zabpehelyliszt, 25dkg kókuszzsír, 1egész tojás, 50dkg sovány túró, 1,5dkg só, 1cs sütőporsorvalaszto2.jpgElkészítés:

A kókuszszírt morzsoljuk el a liszttel, majd tegyük bele a többi hozzávalót, és kézzel jól dolgozzuk össze az egészet. Háromszor-négyszer nyújtsuk majd hajtogassuk a tésztát, végül nyújtsuk ujjnyi vastagra és kis átmérőjű (max 3cm) pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tetejét megkenjük tojással. 200 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.sorvalaszto2.jpgtúrós pogi4.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr975811640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forsi 2014.02.12. 21:15:07

Hogy történhetett ilyen malőr?

anicum007 2014.02.12. 21:16:34

@Forsi: Hááát, időközönként megesik! :)

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.02.13. 17:31:45

nagymamámnál is történt ilyen, túrós batyut csinált túró nélkül. megettük, bár nem volt csúcstermék. ott mondjuk egyértelműbb volt a túró hiánya...

anicum007 2014.02.14. 01:43:12

@ziggy stardust: Örömmel nyugtázom, hogy nem vagyok egyedül! :)
süti beállítások módosítása