zabpalacsinta2.jpgSokan kezdenek fogyókúrába az ünnepeket megelőző időszakban azért, hogy karácsonykor a legjobb formáját mutathassa, vagy éppen azért, hogy az év eleje ne az ünnepek alatt felszedett kilók leadásával kezdődjön. Az ideális testsúly elérésénél és megtartásánál azonban fontos szempont a mértékletesség. Az ani-culináris, receptekkel segíti a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra vágyó, esetleg diétázó olvasókat. A minap az egyik olvasóm érdeklődött, hogy miért nincs a címkék között diétás sütemény? Nos, mit is jelent a diéta valójában? Céltudatos, szabályzott étrend a kalóriabevitel csökkentésével, más néven, kímélő étrend. Előírt ételek és italok rendje, amelyben az étkezés terápiás célzattal mennyiségi, minőségi, valamint időbeni vonatkozásokban betartandó szabályokat tartalmaz. Nyilván vannak alapvető étkezési szabályok melyeket érdemes betartani, ám ha alaposan megfigyeljük és megismerjük szervezetünket, annak igényeit, akkor mi magunk is rátalálunk a számunkra megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozási formára. Az ani-culináris mellőzi a finomított cukor és liszt használatát. Az ételek és a desszertek (általában) alacsonyabb kalória és szénhidráttartalmúak, a lehetőségekhez mérten egészséges alapanyagokból, növényi olajak felhasználásával készülnek, hagyományos, házias ízvilágra törekedve. Épp ezért mindenki maga dönti el, hogy a sütemény kínálatból melyek azok, amelyek beilleszthetőek az étrendjébe, fogyókúrájába. Még egyszer hangsúlyoznám a mértékletes fogyasztást, hiszen nemcsak a cukor, hanem az egyéb szénhidrátok és a zsír is hizlal. Sokan azért híznak, mert többet esznek, mint amire a szervezetüknek szüksége van. Az „éhségközpontunk” jelez, ha jóllaktunk. Aki figyel erre, és nem eszik akkor is, amikor nem éhes, elkerülheti a hízást. Tehát a kilók ellen, egészséges, teljes értékű étrenddel, kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres mozgással lehet felvenni a harcot, melybe belefér egy-egy csökkentett energiatartalmú, teljes értékű gabonák és növényi olajok (itt kiemelném a kókuszzsírt) felhasználásával készült sütemény is. Íme egy recept, mely ismét arról tanúskodik, hogy nem kell lemondanunk a kedvelt és megszokott ételeinkről. Kihasználva a zabkorpa jótékony hatását, ezt a palacsintát bűntudat nélkül (Ám tudjátok, MÉRTÉKKEL!) fogyaszthatjuk. ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

3db tojás, 6ek zabkorpa, 3dl tej, csipetnyi só, kevés édesítőszer és kókuszolaj vagy olíva a sütéshez Elkészítés:

A tojásokat habosra verjük, majd hozzáadjuk a zabkorpát, a tejet és a ízesítőket. Jól összekeverve 1/2órát pihentetjük, majd kevés olajjal sütjük. Kb. 15db palacsinta készíthető belőle. Megtölthetjük diétás lekvárral, sovány túróval, pudinggal vagy cukorpótlós kakaóporral.

zabpalacsinta3.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr353428273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.04. 21:30:09

A lekváros töltetű akár a paleo címkét is megérdemelné :-))

anicum007 2012.02.04. 22:02:19

@PO: Halottam már a paleolit táplálkozásról, de mélyebben soha nem ástam bele magam.

Errancs 2012.12.28. 22:28:39

Nagyon örülök ennek a receptnek, kisfiam cukorbetegsége miatt eddig csak minimális mennyiséget ehetett a hagyományosnak mondható palacsintából, viszont ezt a fajtát a nagyon alacsony szénhidrát tartalma miatt végre "korlátlanul" ehette, hihetetlenül boldog volt mikor azt mondtam, hogy az ebéd után 3 db palacsintát megehet.(Canderel kakaóporral töltve...)
A siker nem maradt el, annyit mondott: "mennyei" :)
Az ebéd utáni cukormérés pedig azt igazolta, hogy valóban tökéletesen diétás, hiszen nem volt kiugró cukor érték!!! Köszi Ani :)

anicum007 2013.01.02. 08:37:58

Kedves Errancs!
Örömmel nyugtáztam soraidat!:)Igazán felemelő érzés tudni, hogy e blog létrejötte nem volt hiábavaló! :) Örülök, hogy a segítségedre lehettem és igyekszem további receptekkel kedveskedni nektek! ;-)

Üdv: Ani

Istvan Sebestyen 2013.04.05. 19:54:46

Sziasztok!

Én is cukorbeteg vagyok és most csináltam először ilyen palacsintát de nagyon jó lett. Csak kár hogy olyan sokáig tart amíg átsül. Még most is sütök. Annyi időm van hogy simán le tudok ülni a gép elé :D

anicum007 2013.04.06. 05:19:10

@Istvan Sebestyen: Köszönöm a pozitív visszajelzést! :) Remélem, máskor is benézel hozzám! Üdv: Ani

Almama 2013.05.25. 18:13:20

Megcsináltam a barátnőimnek, fergeteges sikere volt;-)
Köszönöm!
Almama

anicum007 2013.05.26. 07:34:23

@Almama: Kedves Almama! Köszönöm és örömmel nyugtázom a pozitív visszajelzést! ;-)

Üdv,
Ani
süti beállítások módosítása