2013.06.02. 16:16
Epres zabkocka
Mivel az almás zabtorta ekkora sikert aratott, s a Nagyi kertje is épp most piroslik az epertől, kipróbáltam epres változatban is. A nagybátyáméktól kapott háztáji tojás, szinte sárgára festette a piskótát. Ilyen tojássárgáját még életemben nem láttam! :-) Ugyanakkor, újfent megállapítást nyert (mindannak ellenére, hogy nagy eper fanatikus vagyok, így nem riaszt el semmi attól, hogy megvásároljam az import vagy üvegházi epret), hogy a szabadföldi, nap érlelte eper íze és illata felülmúlhatatlan. A krémbe ½ kilogramm került ebből a földi ínyencségből és a sütemény tetejét díszítő lekvár ízére és színére is üdítőleg hatott egy kevés friss eper! ;-)
Hozzávalók:
(a piskótához) 6db tojás, 1cs diétás vaníliás cukor, 7-8tk folyékony édesítőszer, 12dkg zabkorpa, 5-6dkg darált dió, 10dkg diétás eperlekvár
(a krémhez) ½kg eper, 5dl tej, 20dkg zabkorpa, csipetnyi só, 1cs diétás vaníliás cukor, 8tk folyékony édesítőszer, 15dkg margarin, 15dkg kókuszzsír, 5dkg gyümölcs vagy nyirfacukor
(a tetejére) 6ek diétás eperlekvár, 10dkg eper
Elkészítés:
(30 * 20 cm-es tepsiben készül)
A tojások fehérjét a vaníliás cukorral, a folyékony édesítővel és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, majd a dióval elkevert zabkorpát is óvatosan hozzákeverjük. A piskótát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig (kb 20perc) sütjük. Az epret megmossuk, feldaraboljuk, majd egy edényben 1dl vízzel, az édesítővel és a vaníliával felfőzzük. Felöntjük tejjel s mikor felforrt, lassan, kevergetve hozzáadjuk a zabkorpát. Ha besűrűsödött, hideg vízbe állítva kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a gyümölcscukorral habosra kevert kókuszzsíros margarinhoz és alaposan összedolgozzuk. A kihűlt piskótát megkenjük eperlekvárral, majd elegyengetjük rajta a krémet. Ezután a hűtőbe tesszük dermedni. Az eperlekvárt a friss eperrel sűrűre főzzük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk és vékony réteget kenünk belőle a torta tetejére. 2-3 órát hűtjük.
Saját recept
8 komment
Címkék: desszertek kókuszzsír kevert tészták krémes sütik diós sütik gyümölcsös sütik zabkorpás ételek epres sütik
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Forsi 2013.06.02. 16:19:22
Almama 2013.06.02. 17:47:24
Ez állati jól néz ki, szeretném kipróbálni. Egy kérdésem lenne: a piskóta hozzávalóinál a dió után ... van, az pontosan mit jelent? Kihagyható, vagy cserélhető?
Válaszod előre is köszönöm:
A
anicum007 2013.06.02. 17:56:25
Üdv,
Ani
Utolsó kommentek