zabtorta.jpgAz indexnek köszönhetően ismét kikerült a blog az index.hu címlapjára, melynek jóvoltából igencsak megnőtt a látogatottság. Ilyenkor erőteljesen bizakodom, hogy még több visszatérő olvasót vonz majd az oldal. Az, hogy így felpezsdült a blogélet, rám is serkentőleg hat, épp ezért nem halogatom tovább, megosztok veletek egy receptet, mely reményeim szerint sokakat sütésre késztet! A recept keresztanyumtól származik, aki nyugdíjazása előtt (egyéb kötelezettségeinek köszönhetően), ritkán vált a konyha főszereplőjévé, ám egy ideje nagy élvezettel sütöget, s mindig újabb és újabb finomságokkal kápráztatja el a családot. Nos, ha jól emlékszem, az egyik meglepetés magazinban talált a receptre, melyet az ani-culináris elvárásaihoz mérten megreformálva tárok most elétek. Az eredeti recept szerint elkészítve is etette magát, ám szerénytelenül állíthatom, hogy az Anis változat valami mennyeire sikeredett. A terv az volt, hogy egy kicsit megint kedvezve a fogyókúrázóknak és diabéteszeseknek, minimalizálom a sütemény energiatartalmát és a szervezet működését jótékonyan befolyásoló élelmi rostokkal gazdagítom. Erre a célra tökéletesen megfelel a zabkorpa, mely gátolva a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így a fogyókúrázók és a cukorbetegek diétájában is jól alkalmazható. Az alkotóelemek között szerepel még a kókuszzsír, mely azon túl, hogy számos jótékony hatása ismert, segít szinten tartani, normalizálni a testsúlyt. A szervezetet tovább erősíthetjük az almában fellelhető flavonoidokkal és fahéj alkalmazásával, melynek köszönhetően a vércukorszint ingadozása csökken, vagyis a cukorszint kiegyensúlyozottabbá válik. Ugyancsak fontos szempont, hogy ez finom, illatos fűszer kedvezően befolyásolja az emésztést.

Na nem csigázlak tovább titeket, íme a recept! ;-)

Örömmel veszek minden visszajelzést! :-)

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(a piskótához) 3db tojás, 1cs diétás vaníliás cukor, 4tk folyékony édesítőszer, 6dkg zabkorpa, 2-3dkg darált dió..., 5dkg diétás baracklekvár

(a krémhez) ½l tej, 10dkg zabkorpa, csipetnyi só, 1cs diétás vaníliás cukor, 4-5tk folyékony édesítőszer, ½citrom reszelt héja, 2-3ek citromlé, 10dkg margarin, 10dkg kókuszzsír, 5dkg gyümölcscukor

(az almaréteghez) 2dkg kókuszzsír, 3db közepes alma, 1kk fahéj, ½citrom reszelt héja

(a tetejére) 3-4 ek diétás baracklekvár, 2ek citromlé

sorvalaszto2.jpgElkészítés:

A tojások fehérjét a vaníliás cukorral, a folyékony édesítővel és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, majd a dióval elkevert zabkorpát is óvatosan hozzákeverjük. A piskótát egy sütőpapírral kibélelt, kb. 20 cm átmérőjű, tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb 10perc) sütjük. Vigyázzunk, nagyon gyorsan sül! Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd egy serpenyőben a kókuszzsírral és az ízesítőkkel együtt megpároljuk. A krém készítéséhez a tejet felforraljuk és a lassan, kevergetve hozzáadjuk a zabkorpát. Folyékony édesítőszerrel, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal, citromlével és vaníliával ízesítjük. Ha besűrűsödött, hideg vízbe állítva kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a gyümölcscukorral habosra kevert kókuszzsíros margarinhoz és alaposan összedolgozzuk. A kihűlt piskótát megkenjük baracklekvárral, majd elegyengetjük rajta a párolt almát, végül ráöntjük a krémet. Ezután a hűtőbe tesszük dermedni. A baracklekvárt a citromlével kissé felmelegítjük és vékony réteget kenünk belőle a torta tetejére. 2-3 órát hűtjük.

Jó étvágyat hozzá! :-)sorvalaszto2.jpgzabtorta1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr275280957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forsi 2013.05.04. 16:12:32

Bizton állíthatom, hogy valóban mennyei volt!
süti beállítások módosítása