Karamellás montenegró szelet.jpgÍme az imádott Montenegró szeletem, amely most elkészült karamellás változatban is. A tetejére, csokimáz helyett, most egy vékony réteg karamellbevonat került. Bizton állíthatom, hogy a citromos cukorszirupban áztatott piskóta és a karamell, varázslatos ízharmóniát alkotnak. Próbáljátok ki!

 

 

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a piskótához) 5db tojás, 4tk folyékony édesítőszer, 1cs diétás vaníliás cukor, csipetnyi só, 3ek étolaj vagy kókuszolaj, 5ek tk liszt, 1cs sütőpor, 3ek kakaópor
(a cukorsziruphoz) 10ek víz, 4 lapos ek gyümölcscukor vagy nádcukor, 2ek citromlé, 1/2 citrom reszelt héja
(a krémhez) 25dkg margarin vagy 2dl kókuszolaj, 2 lapos ek szőlőcukor vagy xilit, 1cs diétás vaníliás cukor, 4cs tejkaramella ízű pudingpor, 8tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1l tej
(a karamellbevonathoz)
10dkg nádcukor, 5dkg margarin vagy kókuszzsír, 1dl tejszín

Elkészítés:
(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

A piskótához, habosra keverjük a tojásokat az édesítővel és a vaníliával, majd hozzáadjuk az étolajat, a lisztet, a sütőport és a kakaót. A masszát beleöntjük a margarinnal kikent, lisztezett tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig (tűpróbáig) sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a cukorszirupot. A vizet a cukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, kb 5 percig forraljuk. Ha elkészült a piskótánk, a meleg tésztán, egy ecset segítségével eloszlatjuk a még meleg szirupot, és félretesszük hűlni. Közben elkészítjük a karamell öntetet. A cukrot egy edényben, lassú tűzön felolvasztjuk. Amikor szép aranybarna, óvatosan, kisebb adagonként hozzáadjuk a felmelegített tejszínt és pár percig forraljuk, végül beletesszük a margarint vagy a kókuszzsírt és tovább kevergetve felforraljuk. Ha kész félretesszük hűlni. Amíg hűl, párszor megkeverjük, közben szépen besűrűsödik. Ezt az öntetet simítjuk a krém tetejére. A krémhez, a tejből, a pudingporból és az édesítőszerből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon. A margarint a szőlőcukorral ás a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűlt pudingot, és simára keverjük. Ha kókuszolajjal készítjük, akkor a kihűlt pudinghoz ½ decinként hozzáadjuk a kókuszolajat és alaposan összekeverjük. A krémet rákenjük a piskótára, majd bevonjuk karamellel. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és hűtve tálaljuk.Karamellás montenegró szelet2.jpg

Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr644525457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása