2012.01.02. 12:12
Szilveszteri torta
Eme torta, a szilveszteri édességhiányunk enyhítésére szolgáló, „jó lenne valami édesség is” felkiáltással született, s ennek okán pillanatok alatt összedobott, egyszerű, ám mindennek ellenére, mutatós megjelenésű és „mámorítóan” finomra sikeredett ünnepi nyalánkság. A szilveszteri hangulatot fokozva, a piskótát és a csokimázat némi alkohollal bolondítottam meg, és a tetejére szórt, konfettire emlékeztető, étcsokiba ültetett szárított virágszirmok és gyümölcsdarabkák adták meg az eseményre utaló hangulatot.
Hozzávalók:
(a piskótához) 6 tojás, 3ek gyümölcscukor, csipetnyi só, 6ek BIO durum liszt, 3ek kakaópor, 1/2cs sütőpor, 2-3ek alkohol (én baileyst használtam)
(a krémhez) 4cs vaníliás pudingpor, 8tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 1l tej, 1½dl kókuszolaj vagy 25dkg margarin, 2ek nádcukorral habosra keverve
(a csokoládébevonathoz) 15dkg diétás étcsoki vagy tortabevonó, 4ek napraforgó olajjal hígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyen. 1ek alkohol (én baileyst használtam), 2-3ek tej Elkészítés:
A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral és a csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a lisztet, beleszitáljuk a kakaót, s végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral kibélelt (23 cm átmérőjű) tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, meglocsoljuk alkohollal. A krémhez, a tejből, a pudingporból az édesítőszerből és a vaníliából sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon. ½ decinként hozzáadjuk a kókuszolajat, s alaposan összekeverjük. Rákenjük a kihűlt piskótára, majd bevonjuk csokoládémázzal. A felolvasztott csokihoz hozzáadjuk az étolajat, majd az alkoholt és a tejet. Nem kell megijedni, az alkohol hirtelen besűríti a csokit, de a tejjel kellő sűrűségűre hígíthatjuk. A tetejét megszórjuk aszalt vagy szárított gyümölcsdarabokkal.
Szólj hozzá!
Címkék: szilveszter torták desszertek kevert tészták piskóták krémes sütik vaníliás sütik
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek