2011.09.05. 11:34
Köleses lecsó
A lecsó kihagyhatatlan a nyári ételek repertoárjából, s bár a hagyományos magyar ételek között tartjuk számon, tulajdonképpen balkán eredetű, melyet a legváltozatosabb módon készíthetünk el. A három legfontosabb összetevő, a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom, mely készülhet tojással, rizzsel, kolbásszal, tökkel, gombával, de egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák. Én szakítva a hagyományokkal, általában kölessel és kolbásszal gazdagítom. Mivel a paprika és a paradicsom héja nehezen emészthető, mindezt a könnyen emészthető és lúgos kémhatású (melynek kiemelt szerepe van testünk a sav-bázis egyensúlyának fenntartásában) kölessel, és az emésztést elősegítő kókuszolajjal (mely az epehólyag vagy hasnyálmirigy működési zavara esetén is könnyen felszívódik) próbálom ellensúlyozni. A paradicsom héjától könnyen megszabadulhatunk, ha kereszt alakba bevágva, 1percre lobogó, forrásban lévő vízbe tesszük. Nos, mindezek ismeretében, az elkövetkező pár bejegyzést ennek az igazán finom és népszerű ételnek szentelem.
Hozzávalók:
10dkg húsos mangalica szalonna, kókuszolaj, paprika (kb. másfél kg), paradicsom (6-7 közepes db), hagyma (2-3fej), kolbász (lehet lecsókolbász, debreceni, vagy parasztkolbász, (mennyiség ízlés szerint), olaj, só, pirospaprika, piros arany, ételízesítő, köles (15dkg), 2dl víz Elkészítés:
A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában és 3-4ek kókuszolajban megfonnyasztjuk a hagymát. Meghintjük paprikával és hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, majd felöntjük vízzel. Megsózzuk, ízesítjük és közepes lángon, félpuhára pároljuk. Beletesszük a megmosott kölest, a karikára vágott kolbászt, és ha szükséges, egy kevés vizet is öntünk hozzá. Kis lángon, lehetőleg letakarva, puhára pároljuk a kölest.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek