anicum007 2011.09.05. 11:34

Köleses lecsó

lecso.jpgA lecsó kihagyhatatlan a nyári ételek repertoárjából, s bár a hagyományos magyar ételek között tartjuk számon, tulajdonképpen balkán eredetű, melyet a legváltozatosabb módon készíthetünk el. A három legfontosabb összetevő, a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom, mely készülhet tojással, rizzsel, kolbásszal, tökkel, gombával, de egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák. Én szakítva a hagyományokkal, általában kölessel és kolbásszal gazdagítom. Mivel a paprika és a paradicsom héja nehezen emészthető, mindezt a könnyen emészthető és lúgos kémhatású (melynek kiemelt szerepe van testünk a sav-bázis egyensúlyának fenntartásában) kölessel, és az emésztést elősegítő kókuszolajjal (mely az epehólyag vagy hasnyálmirigy működési zavara esetén is könnyen felszívódik) próbálom ellensúlyozni. A paradicsom héjától könnyen megszabadulhatunk, ha kereszt alakba bevágva, 1percre lobogó, forrásban lévő vízbe tesszük. Nos, mindezek ismeretében, az elkövetkező pár bejegyzést ennek az igazán finom és népszerű ételnek szentelem.

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

10dkg húsos mangalica szalonna, kókuszolaj, paprika (kb. másfél kg), paradicsom (6-7 közepes db), hagyma (2-3fej), kolbász (lehet lecsókolbász, debreceni, vagy parasztkolbász, (mennyiség ízlés szerint), olaj, só, pirospaprika, piros arany, ételízesítő, köles (15dkg), 2dl víz Elkészítés:

A kockára vágott, kissé kiolvasztott szalonna zsírjában és 3-4ek kókuszolajban megfonnyasztjuk a hagymát. Meghintjük paprikával és hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, majd felöntjük vízzel. Megsózzuk, ízesítjük és közepes lángon, félpuhára pároljuk. Beletesszük a megmosott kölest, a karikára vágott kolbászt, és ha szükséges, egy kevés vizet is öntünk hozzá. Kis lángon, lehetőleg letakarva, puhára pároljuk a kölest. lecso1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr623203782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása