Almás-mákos.jpgKövetve a mákos vonalat, mely mint kiderült, a párom egyik kedvence, gondoltam meglepem egy fincsi almás-mákos sütivel. Némi agytorna után megszületett az ötlet. A kócos túrós alapjaira építve, legyen reszelt almás-mákos. Most, hogy már fejben összeállt a kép, ideje lenne a tettek mezejére lépni. Először meggyúrtam a tésztát, s amíg őkelme a hűtőben relaxált, megpróbáltam kitalálni, és egyben kivitelezni a tölteléket. Nos, a mák és az alma adott, már csak valahogy össze kéne dolgozni. Eszembe jutott, hogy Nagymami bejgli készítésnél mindig felfőzi a mákot. Ezt az irányvonalat követve született meg a töltelék. Most, hogy már semmi nem állhat a kiteljesedés útjába, összeállítva a süteményt, izgatottan vártam a végeredményt. A párom kissé túlzó, ám annál hízelgőbb kinyilatkoztatása, hogy "ennél finomabb sütit még soha életében nem evett". :-))

Néhány szó a mákról: Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 40dkg tk liszt, 25dkg margarin, 5dkg nádcukor, 2tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1tojás sárgája, ½cs sütőpor, 1vaníliás cukor
(töltelékhez) 20dkg darált mák, 60dkg alma (meghámozott, kimagozott állapotban), 1dlvíz, 5tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, 2ek citromlé, 1citrom reszelt héja (tetejére) 20dkg diétás baracklekvárElkészítés:

(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

A margarint morzsoljuk el a lisztel, majd tegyük bele a többi hozzávalót, és kézzel dolgozzuk össze az egészet. Elfelezzük, és a kellő keménység eléréséig (kb 30perc) mélyhűtőbe tesszük, hogy könnyen reszelhető legyen. Közben készítsük el a tölteléket.

A vizet felforraljuk a folyékony édesítővel, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és a citromlével. Hozzáadjuk a darált mákot, és egy pár percig főzzük. A meghámozott, kimagozott almát nagy-lyukú reszelőn lereszeljük és hozzákeverjük a mákhoz.

Az egyik cipót, a sütőpapírral kibélelt tepsibe reszeljük, egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, ráreszeljük a másik cipót. Előmelegített sütőben, kis fokozaton, kb 30-35perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. Majd megkenjük baracklekvárral, és egy pár percre visszatoljuk a sütőbe. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.Almás-mákos1.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr532958849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása