frankfurti leves2.jpgA tegnapi bejegyzésben már említettem a brokkoli fogyasztásának fontosságát, ám nemcsak a brokkoli, de minden sötétzöld színű zöldség nagyon fontos a táplálkozásban. A zöld növények zöld színe a klorofillnak köszönhető. Ezekben a zöldségekben, de különösen a leveles zöldségfélékben a legnagyobb a klorofill mennyisége, amely igen erőteljes méregtelenítő és lúgosító hatással bír, s mindez azért fontos, mert a mai, modern világunkat uraló feldolgozott és finomított élelmiszerek egészségtelenül magasra emelik a savak és a mérgek szintjét a szervezetben. Minden zöld, leveles zöldség rendkívül magas vitamin, ásványi anyag, aminosav, antioxidáns forrás. Erősítik immunrendszerünket, fenntartják a szervezet normál sav-bázis egyensúlyát, támogatják a máj méregtelenítő munkáját, vassal és jó minőségű fehérjékkel látják el szervezetünket. Kivétel nélkül mindegyiknek igen magas a kálcium tartalma, mely kiváló csonterősítő. A kelkáposzta vitamin- és ásványi anyag tartalmát leveleinek zöld színe határozza meg, azaz, minél zöldebb a levele, annál egészségesebb. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően, fogyókúrázók számára is kifejezetten előnyös! Szóval nincs is más dolgunk, mint készítünk ebből az értékes zöldségből egy nagy fazék frankfurti levest! ;-)

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

1közepes vöröshagyma, 2-3gerezd fokhagyma, olívaolaj, egy kisebb fej (kb. 60-70dkg) kelkáposzta, 2-3 közepes burgonya, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, majoránna, esetleg őrölt kömény, ételízesítő, Erős Pista, 4-5db frankfurti virsli vagy füstli, 2-3ek teljes kiőrlésű vagy zabpehelyliszt (lisztérzékenyeknek kukorica vagy rizsliszt), pirospaprika, 2ek aprított petrezselyemzöld, tálaláshoz tejföl

sorvalaszto2.jpgElkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megfonnyasztjuk és felengedjük 3dl vízzel. Míg a hagymát fedő alatt pároljuk, addig a kelkáposztát kitorzsázzuk, és a foltos külső leveleit eltávolítjuk, majd kettévágva kisujjnyi széles csíkokra metéljük. A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk és felengedjük vízzel. Mikor a hagyma szétfőtt, a káposztát rászórjuk, jól összekeverjük és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és felengedjük 2l vízzel. Mikor felforrt, hozzáadjuk a fűszereket és lefedve, kis lángon puhára főzzük. Közben 2-3ek lisztből, 3-4ek olajból és 1ek pirospaprikából barna rántást készítünk. Az olajat felmelegítjük, majd a lisztet beleszórjuk. Kb 1 percig fakanállal kevergetve pirítjuk. Akkor jó, ha világosbarna színű, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát ás az apróra vágott petrezselymet. A rántást 2dl vízzel simára keverjük majd egy habverő segítségével belekeverjük a levesbe. Az egészet összeforraljuk majd beletesszük a karikákra szelt virslit s ezzel még 5-6 percig főzzük. Ennyi! ;-) Sokan habarják, de én csak tálalásnál szoktam belekeverni a tejfölt.sorvalaszto2.jpgfrankfurti leves3.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr345834960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása