Brokkoli felfújt fokhagymamártás3.jpgArról szinte már mindenki hallott, hogy a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, ám sokan nem tudják, mi az ami miatt a „szuper-táplálékok” között tartják számon. Pár mondatban összefoglalnám miért fontos, hogy a mindennapi étkezésünk része legyen. A brokkoli igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, kiváló gyulladáscsökkentő (hat az ízületi vagy degeneratív ízületi gyulladásra is), méregteleníti a szervezetet, rákellenes (tele van antioxidánsokkal, flavonoidokkal, melyek minimalizálják a szabadgyökök okozta károkat, valamint csökkentik a rákos sejtek növekedését), csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát, magas fehérjetartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrend tökéletes kiegészítője. Ha lehet, fogyasszuk párolt formában, mert a párolás során nem vesznek el az értékes tápanyagok és flavonoidok a zöldségből! Ezzel és a közeljövőben megjelenő brokkolis receptekkel próbálok rávilágítani arra, milyen változatos és ízletes étel készíthető ebből az igazán értékes zöldségből! A brokkoli felfújtat többnyire tepsiben szoktam elkészíteni, viszont úgy nem annyira látványos. Ilyenkor a gasztroblogger elgondolkodik, hogyan is lehetne tetszetősebbé, ínycsiklandóbbá varázsolni az ételt. Némi agyalás után eszembe jutott a muffinsütő. Remek elképzelésnek tűnt, ám a következő gondolatom az volt, vajon előrukkolt e valaki hasonló ötlettel. Némi internetes kutatómunka után, kissé csalódottan nyugtáztam, hogy nem vagyok feltaláló, de ez nem térített el az eredeti elképzelésemtől. Mikor megtálaltam ez ételt, gyermekkorom egyik kedvence, a pöfeteg gomba jutott róla eszembe... Innen az elnevezés. ;-) Aki diétázik, annak csak így magában a mártással ajánlom, de tálalhatod kölessel vagy rizzsel is! Jó étvágyat hozzá!

AC356 (2).jpg

sorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(a felfújthoz) 60-70dkg párolt brokkoli, 4ek teljes kiőrlésű vagy zabpehelyliszt, 4dl tej, 4dkg kókuszzsír, 1kk só, ½ mk őrölt fehér-bors, 10dkg füstölt sajt, 5db (M-es méretű) tojás, 3ek zabkorpa

(a mártáshoz) 1/2dl olívaolaj, 5-6 gerezd közepes fokhagyma, 5lapos ek zabpehelyliszt, 5dl sovány főzőtejszín, 1tk só, 1mk fehér-bors, 2ek apróra vágott petrezselyemsorvalaszto2.jpgElkészítés:

A rózsáira szedett brokkolit megpároljuk, s közben elkészítjük a fehér-mártást. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük. Időközönként megkeverve langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. A kész brokkolit megsózzuk, s ugyancsak langyosra hűtjük. Mikor kihűlt, apróra szeleteljük és hozzáadjuk a mártáshoz. Ezután hozzáadjuk a zabkorpát, a sajtot és óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját. A muffin formát kibéleljük papír kapszlikkal, egy kisebb merőkanál segítségével beletöltjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nem akarsz bajlódni a muffinsütővel, akkor egy vajjal kikent hőálló tálat megszórunk kevés zabkorpával és ebbe öntjük a masszát.

A felaprított vagy préselt fokhagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük és felöntjük tejszínnel. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk. Miután összefőtt, botmixerrel kicsit pürésítjük (ha szereted a mártásban a fokhagymadarabokat, akkor ez a lépés kihagyható), majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Ha kicsit sűrű lett, akkor egy kevés tejjel kell felengedni. Még egyszer összeforraljuk és kész!sorvalaszto2.jpg

Brokkoli felfújt fokhagymamártás4.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr355813848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása