almás-diós rakott rétes_1.jpgA baklava egy rétestészta alapú, igazán tartalmas, diós vagy pisztáciás töltelékkel, cukorsziruppal, vagy mézzel készült édes süteményféle, mely számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában fellelhető. Ez a finom, ám igencsak magas kalóriatartalmú desszert ihletett meg. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne csökkenteni a sütemény energiaértékét, s ekkor született meg a következő recept, melynél, a rétegek között dió és dinsztelt alma váltják egymást, a tetejére pedig karamell öntet került. Nos, ha nem is baklavát, de egy igazán ízletes desszertet sikerült kreálni. A kollégák között nagy sikere volt és remélem, nektek is ízleni fog!

AC356 (2).jpg Hozzávalók:

(tésztához) 12db (lap) teljes kiőrlésű rétestészta (a réteslapok kenéséhez, 2-3ek olívaolaj és 2-3ek tejföl keverékét használjuk) 

(a diós töltelékhez) 20dkg darált dió, 1cs vaníliás cukor, 2-3ek nádcukor vagy nyírfacukor, 10dkg zabkorpa

(az almás töltelékhez) 1½kg savanykás alma (meghámozott, kimagozott állapotban), ½dl víz, 2tk folyékony édesítőszer, 1cs diétás vaníliás cukor, ½ citrom leve, 1citrom reszelt héja, 1tk őrölt fahéj

(a karamell öntethez) (elhagyható)10dkg nádcukor, 5dkg kókuszzsír, 1dl tejszínElkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A töltelékekkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Az almát meghámozzuk, és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, majd ½dl vízzel, a cukorpótlóval, a vaníliával és a reszelt citrom héjjal (ha nem elég savanykás az alma, egy kevés citromlevet is adhatunk hozzá) 15 perc alatt puhára főzzük. A diót összeforgatjuk a vaníliával és a cukorral, a zabkorpával és kész is. Mikor a töltelékkel elkészültünk, jöhet a rétes összeállítása. 4db rétestészta (melyet egyenként, vékonyan megkenünk tejföl és olaj keverékével) kerül a kiolajozott tepsi aljára úgy, hogy felérjen a tepsi oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék. Erre szórjuk a diós töltelék felét, majd befedjük 2 réteslappal. Ezután jön egy adag almás töltelék, majd megint 2 réteslap és a diós töltelék másik fele. Ismét 2 réteslap, és végül az almás töltelék. A tetejét 2db réteslappal zárjuk, melyet megkenünk olajos tejföllel. 160 fokos, előmelegített sütőben, kb 30-40 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, legalább 1 órát pihentetjük, s közben elkészítjük a karamell öntetet. A cukrot egy edényben, lassú tűzön felolvasztjuk. Amikor szép aranybarna,óvatosan hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, majd a kókuszzsírt és tovább kevergetve felforraljuk. Ha kész félretesszük hűlni. Amíg hűl, párszor megkeverjük, közben szépen besűrűsödik. Ezt az öntetet simítjuk a rétes tetejére.almás-diós rakott rétes1_1.jpg

Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr654360532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása