rozsdás hús.jpgSzintén Édesanya receptgyűjteményéből...

Az eredeti receptúra szerint marhahússal készül, de én készítettem már sertés és kacsahúsból is, mely ugyancsak fenségesre sikeredett. Most ismét a pézsmakacsa vörös színű, száraz mellhúsát használtam eme isteni étek elkészítéséhez. :-) Ennek a fogásnak a különleges, pikáns ízét a rengeteg hagyma, a vörösbor és mustár együttese adja, mely tökéletes harmóniát alkot a köretként kínált puliszkával. Ha még bizonytalan vagy, hogy mi kerüljön a karácsonyi asztalra, ez egy igazán könnyen elkészíthető ám rendkívül ízletes étel.

AC356 (2).jpgHozzávalók: 

800g kacsamell filé vagy stefánia vagy marhafartő, esetleg rövidkaraj, 4 nagy fej vöröshagyma 4ek kókuszolaj vagy olívaolaj, 2dl száraz vörösbor, 1-2ek csípős mustár, petrezselyem,

(a puliszkához) ½l víz, 15dkg kukoricadara, 5dkg vaj vagy kókuszzsír, 2ek olaj a forma kikenéséhez Elkészítés:

A húst leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, vékony szeletekre vágjuk, és szelíden- kíméletesen kiklopfoljuk, majd megsózzuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és erős tűzön, mindkét oldalukon 3-3 percig, hirtelen elősütjük. Rádobjuk a hagymát, kissé megsózzuk, erőteljesen borsozzuk, lazán összekeverjük és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig pároljuk. Aláöntjük a bort, majd továbbra is fedő alatt, szelíd tűzön, saját levében puhára pároljuk. Mire a hús megpuhul, a hagyma eltűnik, finom sűrű mártás lesz belőle.Egymásra halmozva félrehúzzuk a hússzeleteket az edény egyik oldalán, és simára keverjük a mártásban a mustárt. Vigyázat, ha túl száraz a bor, kevesebb is elég a mustárból! Megszórjuk még egy kis őrölt borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Éppen csak összeforraljuk, és melegen tartjuk.

A puliszkához egy kiskanál sóval felforraljuk a vizet, folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricát, majd amint megdagad-besűrűsödik, levesszük a tűzről, a tetejére tördeljük a vajat/margarint, és 10 percig fedő alatt pihentetjük-puffasztjuk. Erőteljesen összekeverjük a puliszkát majd az olajjal kikent formákba simítjuk-tömörítjük. 2-3perc múlva késheggyel fellazítjuk a formák belső peremén a masszát, és tálra borítjuk-fordítjuk a kupolákat. Vágott petrezselyemmel és paradicsommal díszítjük, majd a mélyebb tálba szedett húshoz kínáljuk.

rozsdás hús2.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr633490006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gesztenyével töltött pulyka recept 2011.12.23. 16:03:13

Recept elkészítési módja: A megtisztított pulykát kívül-belül besózzuk, hasüregét bedörzsöljük majoránnával. Hagyjuk egy órát á

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása