2011.11.08. 02:15
Fügés-mákos finomság
Bulgáriai nyaralásunk során beszereztem néhány gasztronómiai ínyencséget, többek között, házi készítésű fügelekvárt. Már türelmetlenül vártam az alkalmat, hogy próbatétel elé állítsam, de nem igazán sikerült friss, érett gyümölcsöt kapnom a megálmodott süteményhez. Mikor már feladtam a reményt, hogy még idén sikerül felavatnom ezt a finom lekvárt, váratlan meglepetés ért. A párom Édesanyja lepett meg egy adag mézédes fügével. Boldog, várakozás teli sürgölődés a konyhában, s már készült is a műremek. A tésztakészítési művelet közben némi kétely ébredt bennem afelől, hogy álom, vagy rémálom sütit alkotok... :( A sok gyúrás következtében kifejtett izommunkával, lassan gladiátornői minősítést kaphatnék, ám a tészta makacsul ellenáll, mintha az életéért küzdene. Persze én sem adom fel, s erőnket összemérve tovább birkózunk. A végkimerültség határán időt kérek. Megfáradt pihegés közepette jön az újratervezés, majd rövid töprengés után megszületett a problémát megoldó stratégia, mely győzelemre visz. Elővettem egy tepsit melyet kibéleltem sütőpapírral, majd a tésztát kettéosztva, az egyik felét (ellentmondást nem tűrően, egy fóliába csomagolva, s némi morgás kíséretében, „szóval repedezünk, szakadozunk”.... ??) bevágtam a mélyhűtőbe. A másik felét pedig (amennyire őfelsége kegyeskedett megadni magát), kissé kinyújtottam, majd a tepsibe helyezve erős, öklöző ütéseket mérve a gazra, kiterítettem. Bár az áruló nem érdemelte meg, de szem előtt tartva önös érdekemet, megtöltöttem minden földi jóval, majd jött a terv második része. Elővettem a mélyhűtőbe száműzött tésztát, és egy nagy-lyukú reszelővel jobb belátásra bírtam a lázadót. A végeredmény némi izomláz, és egy rendkívüli desszert. Bár a tészta receptje még finomításra szorul, azért közzé teszem. A fent említett eljárással kivitelezhető! :)) Ám ha valaki rájön, hogy hol hibádzik a dolog, kérem szóljon! Ezt a süteményt fogyókúrázóknak sajnos nem ajánlom, mivel a füge magas cukortartalma egy kalóriadús desszertet eredményezett.
Néhány szó a fügéről: A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását. Kálium tartalma a májműködésre is serkentőleg hat, különösen akkor, ha a téli egyhangú táplálkozás folytán nem jut elég ásványhoz a szervezet. A kálium hozzájárul még a vér savtalanításához, így az egész szervezet felélénkülhet a füge fogyasztása következtében. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, ugyanakkor jótékonyan hat az idegekre. Cink tartalma pedig a prosztatabántalmakban szenvedőknek nyújt jobbulást. A füge magas rosttartalmú gyümölcs. Apró magjai lehetővé teszik a bél számára a könnyű továbbjutást a kifejtett féregszerű mozgás következtében. Jó hatással van a légzőszervekre, a gyulladásos emésztő szervekre, valamint csökkenti a vérzékenységet.
Hozzávalók:
(tésztához)20dkg tk liszt, 20dkg durum liszt, 20dkg margarin, 5dkg nádcukor (por), 2tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 5tojás sárgája, ½cs sütőpor, 1vaníliás cukor
(mákhabhoz) 10dkg mák (őröletlen), 5tojásfehérje, 1citrom reszelt héja, 5dkg nádcukor
(kenéshez) 20dkg fügelekvár, 1citrom leve
8-10db érett fügeElkészítés:
(30 * 20 cm-es tepsiben készül)
A margarint morzsoljuk el a lisztel, majd tegyük bele a többi hozzávalót és kézzel dolgozzuk össze az egészet.A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét fóliába csomagolva betesszük a mélyhűtőbe, míg a másik felét lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A fügelekvárt összekeverjük a kifacsart citrom levével, és a felét a tésztára kenjük. Ezután, kirakjuk a karikára szelt fügével, majd rásimítjuk a mákhabot, melyet a következőképpen készítünk el: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a mákot, és a reszelt citromhéjat. Legvégül, nagy-lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyos tésztát. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30perc alatt pirosra sütjük. Majd megkenjük a fügelekvár másik felével, és egy pár percre visszatoljuk a sütőbe. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.
Saját recept
Szólj hozzá!
Címkék: desszertek piték és lepények gyúrt tészták gyümölcsös sütik mákos sütik fügés sütik
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek