epertorta.jpgMi a teendő akkor, ha unokahúgunk névnapjára epertortát kíván, ám október közepe nem éppen az eper szezonja? Nos, némi erőfeszítések árán rábeszéljük egy lime tortára, és örömmel konstatáljuk, hogy még rendelkezünk némi ráható képességgel. Na jó, igazából nem kellet győzködnöm, hamar belátta, hogy eper hiányában nehéz lenne kivitelezni a dolgot. Némi alkotói kedvvel, s egy bevásárlólistával indultam a szokásos beszerzőkörútra. A gyümölcsös pulthoz érve mit látok, (?) akkurátusan elrendezett, pirosló eperszem kajánul vigyorog, mint aki jól tudja, hogy nem számítottam rá, s most alaposan megleckéztetve tájékoztat, készen áll arra, hogy az alkotás szerves, és kiemelkedő része legyen. Ezt tetézve (csakhogy tudjam kivel is van dolgom), fent hirdeti, hogy nem adja olcsón magát. Nyugtázva az újabb fricskát, a kosaramba helyezek két tálca önelégült epret. Ami viszont orcátlan eprünk javára írható, hogy illata és íze megfelelt az elvárásoknak, így együttes erővel sikerült egy könnyű, joghurtos, fiatalosan bohém megjelenésű tortát alkotni, az unokahúgom nagy örömére. :-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához)10dkg BIO durum liszt, 20dkg tk liszt, 20dkg margarin, 5dkg szőlőcukor, 2ek tejföl, 1cs sütőpor, csipetnyi só

(a krémhez) 5dl epres joghurt (eperdarabokkal), 4-5tk folyékony édesítőszer, 1cs Dr. Oetker Zselatin (10g), 2-3ek eperlekvár, víz, ½citrom leve, 5dl növényi tejszínElkészítés:

(23 cm átmérőjű tortaformában készül)

A sütőporos lisztben szétmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Ha túl keményre sikerült, tejföl hozzáadásával lágyíthatunk rajta. A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd három egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán tortaforma nagyságúra nyújtva 3 lapot készítünk belőle, majd sütőpapírral kibélelt formában, előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) 10-15 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük.Egy tálban összekeverjük a joghurtot és az édesítőt. A zselatint felmelegítjük a ½citrom levével, az eperlekvárral, és annyi vízzel, hogy az egész ½l legyen. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tejfölös krémhez. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, kisebb adagonként összeforgatjuk a joghurtos krémmel. A tortaforma aljára kerül az első tésztalap, melyre óvatosan rámerjük az epres hab egyharmadát. Erre megint tésztalap kerül, majd krém és ismét tésztalap. Az egészet krémmel zárjuk. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és szépen szeletelhető lesz. Tejszínhabbal és eperrel díszítjük.epertorta1.jpg

 Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr853337917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása