anicum007 2011.06.04. 14:19

Kekszes - epres

kekszes-epres.jpgKedves Olvasóim! Tudom, van némi adósságom a receptírás terén, ezért ma igyekszem minél több új recepttel megajándékozni benneteket! Remélem, mindenki megtalálja majd a kedvére valót! A következő pár bejegyzést, a frissítő nyári gyümölcsökből készült finomságoknak szentelem. A forró kánikulai napokon, a nyár kincsei gondoskodnak szervezetünk folyadék-háztartásának egyensúlyáról, értékes vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról, s ugyanakkor, üdítőleg hatnak testre és lélekre. A mai első főszereplőnk egyik nagy kedvencem, az eper, melynek fenséges illata és íze, mindig elvarázsol. Az eperből készült finomság, számomra megunhatatlan, s nem utolsó szempont még, hogy serkenti a vérkeringést, és elősegíti a méregtelenítő folyamatot. Mivel magas a C- és E-vitamintartalma, kiváló vértisztító, étvágyjavító és idegerősítő. Már napi 15 dkg eper elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Fogyasztásával visszaszorítható a szívbetegség, kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés. Cukortartalma révén fáradtságűző hatású. Csökkenti a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. Kiváló fogyókúrázók számára, mivel vértisztító hatása segít abban is, hogy a szervezetből hamarabb eltávozzon a salakanyag és a felesleges zsír. Ez utóbbit kiemelve, a mai desszert (melyet a kekszes-almás ihletett), fogyókúrázok számára (is) kiváló csemege.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

1kg eper, 1 citrom leve, vanília, 8dl víz, 5tk folyékony édesítőszer, 3cs főzni való epres pudingpor, kb. 1 ½ cs korpás keksz (KORPOVIT). A tetejére: olvasztott diétás csokoládé, vagy tortabevonó egy kis kókuszolajjal felhígítva (15dkg csokihoz, 4ek olaj), hogy könnyebben szeletelhető legyen.Elkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

Az epret megmossuk, feldaraboljuk, majd lábasba rakva 5 dl vizel, a cukorpótlóval, a vaníliával és a citrom levével kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, és az eperhez öntjük. Kevergetve 3-4 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. A tepsi alját kirakjuk keksszel és óvatosan, hogy a keksz el ne mozduljon, rákenjük a krémet. A tetejére szintén keksz kerül, melyet beborítunk olvasztott csokoládéval. Ha kihűlt, egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra kellően összepuhul és szépen szeletelhető lesz.
kekszes-epres1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr42956524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása