2011.04.29. 13:19
Cukkinis lepény kókuszolajban sütve
A kókuszzsír újabb próbatétel elé nézett. Lepényeken, frissensülteken teszteltem. Az étolaj, a sütési folyamatok során nagymértékben károsodik, ugyanis sütéskor az olaj magas hőmérsékletnek (170-180 °C) van kitéve, mely során közvetlenül érintkezik a levegő oxigénjével. Ennek következtében, a zsírsavak egy része oxidálódni kezd, mely elszíneződéshez vezet, kellemetlen szagot és ízt kölcsönöz az olajnak. Ezzel ellentétben a kókuszzsír, ellenáll a hevítéssel létrejövő oxidációnak, magas hőmérsékleten sem képez pörkanyagot. Íztelen, szagtalan, így nem nyomja el az ételek ízét, illatát. Persze ez leírva felettébb kecsegtetően hangzik, ám lássuk, hogyan működik a valóságban. Egy teflon serpenyőben felhevítettem 1 evőkanál kókuszzsírt, majd óvatosan, egy kanál segítségével beleszaggattam a cukkinimasszát. Élvezettel néztem, ahogy az étel egyenletesen, aranybarnára sül. Nem égett meg a széle, nem szenesedett el az alja, nem úszkáltak pörkanyagok az olajban, szóval, vitathatatlan győzelmet aratott! :-)
Hozzávalók:
2db zsenge cukkini (kb 30dkg), 2-3gerezd zúzott fokhagyma, 3 tojás, 15dkg zabkorpa, 2-3ek tk liszt, 1,5dl tejföl, só, őrölt bors, kókuszolaj a sütéshez, 10dkg füstölt sajt és 1-2kanál tejföl a tetejére Elkészítés:
A megmosott cukkinit apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tejfölt, a fokhagymát, a tojásokat a zabkorpát és a lisztet, majd sóval és borssal ízesítjük. Kanál segítségével óvatosan a felhevített olajba szaggatjuk, kissé elsimítjuk, és szép aranybarnára sütjük. Sütés közben, az olajat pótoljuk (én, 3ek kókuszzsírt használtam az egész adag kisütéséhez). Ha megsült, megkenjük tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek