Korunkban egyre nagyobb érdeklődés kíséri az egészséges táplálkozást és napjainkban újdonságnak számító, természetes élelmiszerek megjelenését. Egyre többen keresik a vitaminokban, ásványi sókban gazdag, kímélő módon előállított, magas tápértékű élelmiszereket, amelyek természetes tápanyagtartalmukat megőrizték. Kora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehetne napi étkezésünknek. Az egészséges fogyókúrának is egyik alapszabálya, hogy minőségi tápanyagokkal lássuk el szervezetünket, melyhez hozzájárulhat, ha csírákat is fogyasztunk. A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúra jelleggel - rendkívül fontos, hiszen egészségünk múlik azon, hogy van-e elegendő enzim a szervezetünkben.

Csíráztatható magvak:
. gabonafélék (pl.: búza, árpa, rozs)
. hüvelyesek (pl.: lencse, bab, borsó)
. olajos magvak (pl.: napraforgó, lenmag, tökmag)
. füvek, fűszernövények (pl.: mustár, zsázsa, hajdina)

Hogyan csíráztassunk?
1. Csak étkezés céljára árusított magvakat csíráztassunk.
2. A kiválasztott magvakat folyó víz alatt leöblítjük, majd 12 órára beáztatjuk.
3. Fél nap elteltével a magokról a vizet leöntjük és a csíráztató tálba tesszük őket. (Tál híján egy befőttesüveg is megteszi, melynek a tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méretének megválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek.
4. Az edényt fényre - de nem tűző napra - állítjuk.
5. Az apró növénykéket naponta kétszer, langyos vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.
6. 4-5 nap múlva a csírák már igazán zamatosak, és asztalra kerülhetnek.

Tippek, receptek:
Legjobb, ha nyersen fogyasztja a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, a fűszerek és a gyógynövények csírái.
A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatja. Készíthet például zsázsacsírával paradicsomsalátát. Tetszés szerinti mennyiségben hámozza meg a paradicsomot, és egy közepes fej vöröshagymát kockákra vágva adjon hozzá, majd szórja meg zsázsacsírával. Készítse el külön a következő saláta öntetet: egy kicsavart citrom levéhez tegyen néhány kanál mézet, kevés olíva olajat. Öntse a salátára, és ha szereti, hintse meg olajos magokkal: napraforgóval vagy apróra vágott dióval. Barna kenyérből készült pirítóssal kiváló, rendkívül sok energiát adó egytál étel.
A csírákat darálhatja is. Például a ledarált rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a megsütött padlizsánra öntve melegen tálalja.
Ha jobban szereti a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatja vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.
Készíthet krémeket is. Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverje össze tíz dkg juhtúróval és két-három kanál kefirrel. Krémet készíthet úgy is, hogy két deci kefirbe bármilyen csíranövény zöld részét beleaprítja, ízesítheti tengeri sóval, fehér borssal, és apróra vágott zöldpaprikával. A zsázsa túl nagy adagban csípős, erős, erre a felhasználáskor ügyeljen. A krémeket barna kenyérre kenve fogyassza.
Egy régi szegény édesség a csiripiszli, vagy csíramálé. Búzát kell csíráztatni, 4-5 nap után darálja le az egészet, keverjen hozzá egy kevés teljes őrlésű lisztet, annyit, hogy galuskaszerű tésztát kapjon. Ebből a tésztából tegyen kis halmokat egy tepsire, és forró sütőben süsse ki. Ez egy nagyon natúr épp, hogy édes édesség.

Brokkoli csíra
Vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik. A legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat rengeteg, a szervezet számára hasznos vegyületet tartalmaz. Élettani hatása a káposzta csírával megegyező

Búza csíra - a zöldek királya
Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén, kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert.

Lencse, borsó, babfélék csírája
Vitaminok: A, C, B-komplex, E
Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor
Ahogy mondani szokták "jó a szívnek" - kitisztítják a vérből az LDL ( káros koleszterin)t. Magas a rost-, fehérje-, aminosav-tartalma, fog és immunerősítő, szabályozza az inzulinszintet. Komplex cukrot tartalmaz, amit a vastagbél baktérium megtámadnak, és e folyamat következtében gázok keletkeznek - a rendszeres fogyasztók már ismerik. Igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést. A bennük levő ligázok és proteázinhibitorok erősen rákblokkoló anyagok: a ligázok felveszik a küzdelmet a mell- és vastagbél rákkal, a proteázok megelőzik az egészséges sejtek rákossá alakulását.

Lucerna csíra - alf-alfa
Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium
Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a vérzéseket .A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős - fogyókúra esetén, és prosztata-megbetegedésre hajlamos férfiak figyelmébe ajánljuk.

Mustár csíra
Gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz. Epe- és májbántalmakra, emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen, jó hatású bőrkiütésnél. Serkentő, stimuláló, oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Stimulálja az izzadást, ami lázcsökkenéshez, illetve megfázás és influenza gyógyulásához vezet. Mellkasi fájdalom, váladékozás, hörghurut gyógyítható vele. Tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket. A retek csírához hasonlóan
borogatásra is használható.

Napraforgó csíra
Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját.

Retek csíra
Természetes antibiotikum. Több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávozását, egy tisztító folyamatot indít el. A bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Hatásos vizelethajtó, erősítő. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító. Segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehormonokat is. Magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.

Vöröshagyma csíra
Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket. Minden penészedésnek, gombásodásnak ellenáll. Gazdag klorofillban, megújítja a vért. Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a közönséges náthát. Nyálkaürítésre készteti a tüdőt. Antiszeptikus, vírusölő. Gombaölő, véglény ölő, mikrobaölő és izzasztó hatású. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből. Gyomor- és bélproblémáknál ajánlják. Jótékony hatása van reumánál, vérmérgezésnél, gyomorfekélynél, fejfájásnál.


Vöröshere csíra
Tartalmazza az összes nyomelemet, ami a mirigyek működéséhez és normális funkciójához elengedhetetlen. Jótékony hatású epe, máj- és cukorbetegeknek. Ízületi és reumás bántalmak csillapítására is ajánljuk. Erősít, táplál, tisztítja a vért. Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot. Görcsoldó, nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő. Torok- és gyomorrák gyógyszereként ismerték a 19. sz. orvosi könyveiben. Magas ásványi anyag tartalma miatt termékenységfokozó. Energetizál. Kalcium és L borostyánkősav tartalma megközelíti a lucerna csíráét.


Vöröskáposzta csíra
Fekélygyógyító vegyületet, U-vitamin tartalmaz. Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek. Javítja a keringést és a sejtlégzést. Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával. Gyulladáscsökkentő. Glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozzák a rák kialakulását. Leghatásosabb vastagbél- és gyomorrák legyőzésében. Prosztata-, végbél-, nyelőcső-, tüdő- valamint hólyagrák legyőzésében is kiemelkedő szerepe van. A ráknövekedés potenciális ellenszere, egy indolnak nevezett vegyülete révén. Daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz.

Zsázsa csíra
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus. 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.

 Forrás és további információ:http://www.sikeresfogyas.hu/egeszsegkonyha/csirak.html

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr1002611885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása