Túrós-mákos pite2.jpgA tél még mindig itt terpeszkedik, kényelmesen, mint akinek nincs jobb dolga. A szürkeség leple beborítja az egész várost és rátelepszik a hangulatunkra. A lomb-fosztotta fák, a földben szunnyadó virágok, velünk együtt napsütésért sóvárognak. Mivel tehetnénk ezt a borongós, hideg napot elviselhetőbbé? Talán egy finom, meleg, gőzölgő pite kedélyjavító lehet. Egy isteni túrós-mákos... hmmm... :-) Legalább az ízlelőbimbóinkat kényeztessük! ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 45dkg teljes kiőrlésű liszt, 10dkg kókuszzsír, 10dkg margarin, 5dkg por nádcukor vagy kókuszcukor, 1tojás, 1/2cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl

(a túrós töltelékhez) 50dkg sovány túró, 2db tojás, 5tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1citrom reszelt héja, 1dl tejföl, 5-6ek zabkorpa, vanília

(a mákos töltelékhez) 20dkg diétás lekvár (én szilvalekvárt használtam, de lehet bármilyen), 20dkg darált mák, 5dkg por nádcukor vagy kókuszcukor, vaníliaElkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük a lekvárt, majd szórjuk rá a cukrozott mákot, ezután kenjük meg a túrós töltelékkel (A túróba keverd bele az egész tojásokat, az édesítőt, sót, vaníliát, reszelt citromhéjat, a tejfölt és a zabkorpát, és jól dolgozd össze.). Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával, és hűvös helyre rakjuk, hogy mihamarabb megszáradjon. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével, s ezt is hagyjuk száradni. Kb 10 perc száradás után már láthatóak a repedések a felületén és lehet sütni. 160 °C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Melegen is fogyaszthatjuk, de ha kihűlt, szebben szeletelhető.

Túrós-mákos pite3.jpg
Mutató méhecske.jpg Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr125203842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása