anicum007 2012.11.02. 10:44

Kékszőlős pite

otellós pite3.jpgA minap, egy kedves kollégám megajándékozott egy kevés kék szőlővel (othello), mely évekig a nagyszüleim kertjében is bőven termett, ám sajnos idén nem igazán remekelt, ezért nagy örömmel fogadtam e kedves meglepetést. :-) Kezdetben úgy gondoltam, jól jön majd a reggeli joghurtos müzlim mellé, de kicsit átgondolva a dolgot (remélhetőleg mindannyiunk örömére) úgy döntöttem, előrukkolok egy újabb recepttel és sütök belőle egy finom pitét. ;-) Kihasználva a lehetőséget, megpróbáltam oldani a gyúrt tészta kontra kókuszzsír közötti feszültséget. Sajnos, ezidáig még nem sikerült eltalálnom a megfelelő arányt, mellyel egy jól kezelhető, gyúrható, nyújtható tésztát kapok, ám most, megtört a varázs. ;-) Mindazon túl, hogy a tészta megfelel a fenti elvárásoknak, még a zsiradékmennyiséget is sikerült csökkentenem. 20 dkg margarin helyett, 10 dkg kókuszzsírt és 5 dkg margarint használtam. Tökéletes lett a végeredmény, ami egy porhanyós tésztába töltött isteni finomság, melyet az otelló jellegzetes, édeskés, kissé fanyar íze, némi fahéjjal megbolondítva tesz igazán különlegessé. 

Jó, ha tudod!

A kék szőlő kimagasló természetes antioxidáns forrás, mely megköti a szabadgyököket, védelmet nyújtva a rák, a szívkoszorúér és a keringési rendszer betegségei ellen. Kiváló méregtelenítő és vértisztító hatású. A fürtök sok mangánt, káliumot és magnéziumot tartalmaznak, a szőlő rostanyagai pedig elősegítik az emésztést.

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(tésztához) 35dkg teljes kiőrlésű. liszt, 10dkg kókuszzsír, 5dkg margarin, 5dkg nádcukor por vagy kókuszcukor, 1tojás, 1/2cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl

(töltelékhez) 500g kékszőlő, 7,5dl víz, 1cs vaníliás cukor, 1/2 citrom leve, 1kk őrölt fahéj, 2tk folyékony édesítőszer, 2cs vaníliás pudingporsorvalaszto2.jpgElkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A megmosott szőlőszemeket felöntjük 7dl vízzel és feltesszük főni. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt, a vaníliát, a citromlét és a fahéjat, majd a két csomag pudingport a maradék 1/2l vízzel simára keverjük és hozzáadjuk a szőlős léhez. Óvatosan kevergetve, nehogy szétessenek a szőlőszemek besűrítjük, majd félretesszük hűlni. Közben elkészítjük a tésztát. Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A margarint és a kókuszzsírt morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb (kb 5dkg eltérés) tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük a szőlős masszát, majd kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával. 160 °C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Ha megsült, csak akkor szeljük fel amikor már kihűlt, addigra megdermed a pudingos krém a közepében!sorvalaszto2.jpgotellós pite4.jpg

Mutató méhecske.jpg Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr164879542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása