székelykáposzta.jpgA székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a Wikipédia szerint, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros, Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre. Én pedig arra hivatkozván, hogy szörnyen megkívántam, készítettem egy jó nagy adag székelykáposztát, amit gerslivel (hántolt árpa) gazdagítottam. Nézzük csak, hogy mit is lehet tudni a gersliről! Származási helye Tibet. A gersli szó a német Gerste (árpa) szóból ered. Leginkább a sólet alapanyagaként ismerjük, ezt a rendkívül egészséges, és igazán sokoldalú gabonafélét. A használat előtti pirítás fokozza a gabona élvezeti értékét, tápanyag felszívódását. Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, ám főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének. Felhasználása is a rizséhez hasonló, ám élettani hatásai sokkal kedvezőbbek. A gabonák közül a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkezik, mivel a hántolás során sem vesznek kárba értékes alapanyagai. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és nagy mennyiségben foszfort. Fogyasztása kedvezően hat a bélmozgásokra (rendkívüli rosttartalma miatt az emésztést igen kedvezően befolyásolja), a vércukor- és a koleszterinszintre, emellett megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is van. Szóval árpagyöngy és savanyú káposzta. Hát nem tökéletes párosítás? :-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

60-70kg sertéscomb vagy lapocka, 10dkg füstölt szalonna, 10dkg füstölt kolbász, 4ek kókuszolaj, 1kg savanyú káposzta, 3-4maroknyi gersli, 1fej hagyma, 1-2gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, 1db paradicsom, 1db paprika, 1-2babérlevél, tejfölElkészítés:

A húst megmossuk, a felesleges zsiradékot eltávolítjuk, és kb 2x2cm-es kockákra vágjuk. Az apróra vágott szalonnát, vöröshagymát és a préselt fokhagymát forró olajon megdinszteljük. Levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a húst, majd visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, paprikát, és sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a megmosott káposztát, a babérlevelet és a megmosott gerslit, majd lefedve, lassú tűzön, kb 1½ óra alatt puhára főzzük. Félidőben beletesszük a karikára szelt kolbászt és az egészet készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.székelykáposzta1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr914301633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása