2012.02.26. 20:41
Almás - diós pite
Még mindig pite! :-) Imádok kísérletezni, így a hagyományos almás helyett, almás - diós pitét készítettem. Szeretem, ha a süteményeknél látszanak, azaz elkülönülnek a különböző rétegek, ennek okán, a piténél is ezt az irányvonalat követtem. Nem akartam tulspilázni a dolgot, ezért, a már megszokott és bevált pitetésztát használtam, mely a sok-sok pitének köszönhetően, mára már kiforrott, gyors és rutinos mozdulatokkal, egy szempillantás alatt elkészült. Az alsó réteget megkentem a kolléganőmtől kapott, házi készítésű, diétás baracklekvárral (Köszönet érte!), majd erre jött egy réteg darált dió, és a dinsztelt alma. Végül a tészta másik felével zártam. A végeredmény nem csak a szemnek tetszetős, az ízlelőbimbóinkat is kényezteti. ;-)
Hozzávalók:
(tésztához) 15dkg BIO durumliszt, 30dkg tk. liszt, 20dkg margarin, 5dkg szőlőcukor, 1tojás, 1/2cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl
(a diós töltelékhez) 25dkg darált dió, 1cs vaníliás cukor, 2ek nádcukor, 10-15dkg diétás lekvár
(az almás töltelékhez) 1½kg savanykás alma (meghámozott, kimagozott állapotban), ½dlvíz, 2tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, ½ citrom leve, 1citrom reszelt héja, 1tk őrölt fahéjElkészítés:
(35 * 25 cm-es tepsiben készül)
A töltelékekkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Az almát meghámozzuk, és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, majd ½dl vizel, a cukorpótlóval, a vaníliával és a reszelt citrom héjjal (ha nem elég savanykás az alma, egy kevés citromlevet is adhatunk hozzá) 15 perc alatt puhára főzzük. Amíg a töltelék hűl, elkészítjük a tésztát. Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb (kb 5dkg eltérés) tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük a lekvárt, majd megszórjuk a vaníliás és nádcukorral összekevert dióval, erre halmozzuk az almás tölteléket Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával, és hűvös helyre rakjuk, hogy mihamarabb megszáradjon. Kb 10 perc száradás után már lehet sütni. 160 °C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Ha megsült, csak akkor szeljük fel amikor már kihűlt.
Saját recept
Szólj hozzá!
Címkék: desszertek piték és lepények almás sütik diós sütik gyúrt tészták gyümölcsös sütik
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek