meggyes-csokis zabkocka1.jpgKarácsonyi dínom-dánom.., töltött káposzta, halászlé, sütemények, tortacsodák..., ám, hogy a karácsonyi dőzsöléskor minél kíméletesebbek legyünk a gyomrunkkal, egy könnyű, zabkorpás (élelmi rostban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti vércukorszint normális értéken tartását, gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását) piskótából készült, meggyel (veseműködés serkentő, a legjobb antioxidáns, gyorsítja a gyomor munkáját) és mandulával (csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, pozitívan hat a belek működésére) gazdagított, pudingkrémes finomsággal készültem nektek.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához) 8db tojás, 2dl víz, 6tk folyékony édesítőszer, 20dkg zabkorpa, 2kk szódabikarbóna, 1cs vaníliás cukor, 1ek gyümölcscukor vagy kókuszcukor, 4ek kakaópor, csipetnyi só, 10dkg vágott mandula, 350g diétás meggybefőtt

(a krémhez) 4cs csokis pudingpor, 8tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 2dl meggylé, 8dl tej, 2dl kókuszolaj

(a csokoládébevonathoz) 10dkg diétás étcsoki vagy tortabevonó, 3ek napraforgó olajjal hígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyen.Elkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A tojássárgájákat 6tk édesítővel, a vaníliával és 1dl vízzel 15-20 percig habosra keverjük (ha robotgéppel kevered, pár perc alatt kész van). A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a másik dl vizet, és 1ek nádcukrot, majd keményre verjük. A zabkorpa felét (amiben a szódabikarbónát elvegyítettük), hozzákeverjük a tojássárgájához, majd hozzáadjuk a hab felét és a kakaóport. Ezután a többi zabkorpával és a fennmaradt habbal óvatosan összekeverjük. A sütőpapírral kibélelt tepsi alján egyenletesen eloszlatjuk a mandulát és a meggyet, majd ráöntjük a piskótát és előmelegített sütőben, 180 fokon egyenletes, közepes tűznél kb 15percig, tűpróbáig sütjük. Ha a tészta megsült, egy sütőpapírral leterített tepsi tetejére felfordítjuk, hogy a meggyes része kerüljön felülre. A sütőpapír segítségével visszaemeljük a tepsibe, és a tetejéről lehúzzuk az előző sütőpapírt. Ha úgy érzékeljük, hogy a tészta még nem sült át teljesen, akkor pár percre helyezzük vissza a sütőbe. Ha megsült, tegyük félre, és készítsük el a krémet.

A krémhez, a tejből, a meggyléből, a pudingporból az édesítőszerből és a vaníliából sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon. ½ decinként hozzáadjuk a kókuszolajat, s alaposan összekeverjük. Rákenjük a kihűlt piskótára, majd bevonjuk lehelet vékony csokoládémázzal.

meggyes-csokis zabkocka.jpg

Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr203437703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása