anicum007 2011.11.27. 20:45

Spenótos lasagne

spenótos lasagne1.jpgAz unokanővérem régóta áradozott arról, hogy a húga milyen isteni spenótos lasagne-t készít. Mivel nálam is nagy kedvenc a spenót és a lasagne-vel sem vagyok épp rossz viszonyban, gondoltam teszek egy próbát. Szintén az unokahúg ötlete alapján, minden réteg spenótra került egy réteg paradicsomkarika. Mivel az elkészítés módját nem ismertették velem, így saját kútfőből dolgoztam. Az eredmény önmagáért beszélt. A spenót - paradicsom jó házasításnak bizonyult. Köszi az ötletért! ;-) A nagy sikerre való tekintettel, ez az étel nálunk, biztosan gyakran kerül majd terítékre.

Néhány szó a spenótról! Bár egy régebbi bejegyzésben már tettünk említést róla, azonban ismétlés a tudás anyja! A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriaszegény, vitaminokban, antioxidánsokban és folsavban gazdag levélzöldség. Rendelkezik a két legjelentősebb "szemvédő" flavoniddal (zeaxantin, lutein). Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. Klorofill tartalmánál fogva javítja a koncentrációt, elősegíti az erek és a vesék tisztulását, valamint a haj, körmök, bőr és a tüdő egészségét. Nagy mértékben hozzájárul az egészség megőrzéséhez, valamint a szervezet méregtelenítéséhez.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

700-800g durum lasagne tészta, 800g mirelit (darabos) spenót levél, kókuszzsír vagy olívaolaj, 4-5gerezd fokhagyma, só, ételízesítő, őrölt bors, 4ek tk liszt, 4dl tejföl, 5-6db paradicsom, 15dkg füstölt edami sajt

(fehér mártás): 6dkg vaj, 3púpos ek tk. liszt, 5dl tej, só, őrölt fehér bors. A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.Elkészítés:

A spenótot kiolvasztjuk, majd egy kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és ízesítjük sóval, ételízesítővel, borssal. Lisztel besűrítjük, majd felengedjük tejföllel. A tepsit kikenjük kókuszzsírral, majd lerakunk egy réteg tésztát (nem kell megfőzni) és erre jön egy adag spenót, majd a szeletelt paradicsom, és ismét egy réteg tésztával zárjuk. A rétegezést addig folytatjuk, míg minden hozzávaló elfogy. Nekem 3 rétegre volt elég. Besamel mártással meglocsolva, sajttal megszórva, 180'C-os sütőben 1½ órán keresztül sütjük.spenótos lasagne.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr983416505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása