vaníliás kölespuding.jpgNéhány bejegyzésben már felhívtam a figyelmeteket a kölesre, s annak a szervezetre gyakorolt jótékony hatására. Azoknak, akik még nem ismerik közelebbről ezt a gabonafélét, vagy esetleg nem követik szoros figyelemmel az ani-culinarist, jöjjön egy gyors összefoglalás: (A köles rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz. Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.) Ezzel a desszerttel, melyet a tejberizs ihletett, remélhetőleg sikerül sokakkal megkedveltetnem ezt az értékes gabonát!  

AC356 (2).jpgHozzávalók:

25dkg köles, 7-8tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1l tej, 1 darabka vanília rúd, 1cs diétás Hass vaníliás pudingporElkészítés:

A megmosott kölest ½liter tejjel, csipetnyi sóval, a vaníliával és az édesítőszerrel feltesszük főni. Időközönként megkeverjük nehogy leégjen. Amikor a köles megpuhult, hozzáadjuk a maradék tejjel összekevert pudingport és az egészet összeforraljuk. Hűtve tálaljuk.vaníliás kölespuding1.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr803356848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.01. 06:19:35

Én a kölesből egy édességet szoktam főzni. Tejben megfőzöm, majd darált mákkal meghintem, mézzel lecsorgatom. Ezek az összetevők nagyon mennek egymáshoz, nem is gondoltam volna, hogy a méz ilyen remekül megkoronázza az egyébként nem túl édesre hangolt alapot.

Tetszik ez a sok bátor köles-recept, ki fogom próbálni őket! :-)

anicum007 2012.02.01. 09:33:20

@PO: Kedves PO! Igazán jól hangzik az általad felvázolt köles desszert! Ki fogom próbálni! ;-) Nálunk a köles nagy favorit, épp ezért nélkülözhetetlen a háztartásból! Köretként és levesbetétként is imádjuk, de valamilyen zaftos hússal összepárolva, valami fenomenális! :)
süti beállítások módosítása