duna hullám2.jpgA múltkori kajszis krémes erőteljesen emlékeztetett a dunahullám elnevezéssel illetett meggyes finomságra, melyet már rég szerettem volna elkészíteni. Gyors kutatómunka, s a hozzávalók alapos tanulmányozása után rájöttem, hogy sajnos, ez nem az én desszertem. :-( Bár receptenként változó, de megközelítőleg 30-40dkg margarin, 30-40dkg cukor, és ugyanennyi liszt szükségeltetik a piskóta elkészítéséhez. Némi töprengés után úgy döntöttem, nem szándékozom lemondani erről a süteményről, s elkészítettem a kajszis krémest meggyes kivitelben, ám némi módosítással, a krémhez is kókuszzsírt használtam, gondolva azokra is, akik nem ehetnek margarint. Ami még újdonságot jelent, hogy sikerült megalkotnom a diétás csokimázat, melyre igazán büszke vagyok! :-) Nos, lássuk a receptet!

AC356 (2).jpg

Hozzávalók:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

(az első réteg piskótához) 5db tojás, 4tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 3ek kókuszolaj, 7ek tk vagy durum liszt, 1cs sütőpor

(a második réteg piskótához) 5db tojás, 4tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 3ek kókuszolaj, 5ek tk vagy durum liszt, 1cs sütőpor, 2ek kakaópor, kb 30dkg meggy (ha nem szereted, készítheted cseresznyével is)

(a krémhez) 4cs vaníliás pudingpor, 8tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 1l tej, 1½dl kókuszolaj

(a csokoládébevonathoz) 2-3púpos ek kakaópor, 1-2tk folyékony édesítőszer vagy 5dkg xilit, 1/2dl víz, 5dkg kókuszzsírElkészítés:

A piskótához habosra keverjük a tojásokat az édesítővel és a vaníliával, majd hozzáadjuk az olajat, a lisztet, a sütőport, és jól összekeverjük. A második réteg piskótánál megismételjük a folyamatot annyi módosítással, hogy kevesebb (5ek) lisztet, és 2ek kakaóport teszünk bele. Az első réteg piskótát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd úgy, hogy kissé keveredjen a fehér piskótával, eloszlatjuk rajta a kakaós piskótát. A kimagozott meggyet rászórjuk a tetejére, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25percig (tűpróbáig) sütjük.

A krémhez, a tejből, a pudingporból az édesítőszerből és a vaníliából sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon. ½ decinként hozzáadjuk a kókuszolajat, s alaposan összekeverjük. Rákenjük a kihűlt piskótára, majd bevonjuk csokoládémázzal, melybe (némi dermedési idő után) egy villa segítségével hullámokat húzunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és hűtve tálaljuk. Diétás csokoládébevonat készítése:

A xilitet a vízzel kis lángon, állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt és azt is felolvasztjuk. Ezután adunk hozzá 4ek kakaóport, s már kész is. ;-)

duna hullám1.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

 Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr283197178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása