anicum007 2011.08.18. 15:13

Töltött cukkini

Töltött cukkíni3jpg.jpgA mai ételajánlatnál ismét az egyik kedvenc zöldségemhez, a cukkinihez nyúltam. A cukkini a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, és az uborka. Valószínűleg az uborka és a tök keresztezéséből származik. Az íze semleges, ezért fűszerekkel jól kombinálható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a diétás étrendben is kiemelkedő szerepet kaphat. Mivel tápértékének zöme a héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, még puha héjú példányokat beszerezni. Ezek héjastul és magházastul elkészíthetőek. Jó tulajdonságainak köszönhetően, felhasználásának módja rendkívül változatos. Készíthető belőle leves, főzelék, lecsó, pörkölt, fasírozott, lepény, egytálétel. Rendkívül kedvelt a rántott és grillezett változat is, de az uborkához hasonlóan saláta, savanyúság is készíthető belőle. Különlegesség a töltött cukkini, melynél a kettévágott termés közepét kivájva, s megtöltve sütik. Most ez utóbbit választottam, és a töltelék, a már jól bevált boros tészta mártásának alapjaira épül.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

2db zsenge cukkini, 50dkg darált hús (sertés vagy pulyka), 3-4 gerezd fokhagyma, 1db hegyes erős paprika, 1dl kókuszzsír, őrölt bors, 2db marhahúsleves kocka, 2dl bor (száraz vagy félszáraz rizling), 1csokor apróra vágott petrezselyem, 2db paradicsom, 1dl köles, 10dkg sajtElkészítés:

A megmosott cukkini magházát kikaparjuk, majd a kikapart részt apró kockákra vágjuk. A cukkini hajókat kissé megsózva tepsibe helyezzük. Közben elkészítjük a tölteléket. A zúzott fokhagymát aranybarnára pirítjuk a felhevült olajban, majd a hozzáadott darált húst fehéredésig sütjük, és felengedjük borral. Beletesszük a felkarikázott paprikát, a leveskockát, a felkockázott cukkinit és a petrezselymet. Ízlés szerint borsozzuk. Addig forraljuk, amíg a hús megpuhul. Ha kész, hozzáadjuk a megmosott kölest, és készre főzzük. A cukkinit megtöltjük a húsos töltelékkel, majd paradicsomkarikákat helyezünk rá, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb, 25-30perc alatt készre sütjük.Töltött cukkíni.jpgsorvalaszto2.jpgTöltött cukkíni2jpg.jpg

Mutató méhecske.jpg

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr353162894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása