torta2.jpgJuci (strawberry) után szabadon...

Ezzel a tortával egy fiatal pár kérésének (az esküvőjükre választották) szerettem volna eleget tenni. Mivel számomra ismeretlen volt a recept, gondoltam, a nagy esemény előtt tartok egy főpróbát, nehogy kudarcot valljak. Kicsit utána néztem az eredeti receptúrának, a választék hatalmas volt. A legtöbb recept kekszes alapra épül (mely darált kekszből és vajból áll), de találtam piskótából készült változatot is. Én úgy döntöttem, maradok strawberry gyúrt tésztás verziójánál. Mivel eléggé morzsalékos tésztát kapunk, így akár kekszes alapként is felfoghatjuk. :-) A reformosításon túl, az ízesítés és a felépítés is némileg módosult, mondhatni kissé Anissá formálódott. :-) A krémet egy kevés vanília esszenciával, reszelt citromhéjjal, és frissen facsart citromlével bolondítottam meg. Tettem még rá egy réteg áfonya habot, és a tetejére áfonya zselét készítettem. A díszítésnél olvasztott fehér csokoládét, tejszínhabot és friss áfonyát használtam. Közben a felkérést visszamondták, ezért születésnapomra leptem meg vele magam (a családom nagy örömére). ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához) 15dkg durum liszt, ½dl kókuszzsír, 1 tojás sárgája, 2ek tejföl, 2ek nádcukor (por), csipetnyi só

(a krémhez) 500g mascarpone, 2dl növényi tejszín, 1cs Dr. Oetker zselatin fix, 2tk folyékony édesítőszer, 3ek nádcukor, 1mk vanília esszencia, 1ek citromlé, 1 citrom reszelt héja, 200g áfonya (ha lehet, inkább friss áfonya legyen)

(az áfonya habhoz) 2dl növényi tejszín, 2ek áfonya dzsem

(az áfonya zseléhez) 300g mirelit áfonya, 1ek citromlé, 200g áfonya dzsem, (annyi víz, hogy az egész elegy ½l legyen), 1cs Dr. Oetker Zselatin (10g) Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk, majd egyenletesen eloszlatva a tortaformába morzsoljuk, és az aljába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, míg a széle kissé megpirul. A krémhez a mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a zselatin fixet, és azzal együtt tovább keverjük 1 percig. Hozzáadjuk a folyékony édesítőt, a vaníliát, a citromlét, a reszelt citromhéjat, 2ek nádcukrot (por) és a 200g áfonyát. Jó elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az 1ek nádcukorral (por) kemény habbá vert tejszínt. A krémet a kihűlt tésztalapra simítjuk, rákenjük az áfonya dzsemmel ízesített, kemény habbá vert tejszínt, majd hűtőbe tesszük dermedni. Közben elkészítjük az áfonyazselét. Az áfonyát egy kis lábosba öntjük, hozzáadjuk a citromlét, az áfonya dzsemet és a zselatinnal jól összedolgozzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy az egész elegy ½l legyen. Felmelegítjük, majd hideg vízbe állítva lehűtjük. Ha kihűlt, óvatosan a tejszínhab tetejére kanalazzuk, és egy éjszakát a hűtőben dermesztjük. Másnap, ízlés szerint díszíthetjük.torta1.jpgskandinán áfonyatorta szelet.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr233079901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brrrrrr 2011.07.21. 07:27:57

Ez a sütemény egyszerűen tökéletes. Én már csak tudom, ettem belőle.:-)
Az áfonya savanykás íze pajkosan játszik a szádban a selymes mascarpone krémmel, a lágy zselé megbolondítja az omlós tésztát...
ÁÁÁ erről nem lehet írni, ezt meg kell kóstolni...;-)
süti beállítások módosítása