anicum007 2010.11.26. 13:36

Zserbó

zserbó.jpgMiközben azon tanakodám, mivel bővíthetném karácsonyi süteményeim tárházát, az egyik kollégám azt javasolta, készítsek zserbót. (bizonyára nem kell mondanom, hogy e felvetés "érdekektől mentes"...). Na Ani... (gondoltam), feladták a leckét!  Az első rémületből felocsúdva, kezdtem megbarátkozni a gondolattal. Az eddigi gasztronómiai pályafutásom során, a zserbó készítés valahogy kimaradt, mivel mindig akadt a családból egy vállalkozó szellem, aki elkészíti. Nos, itt az ideje, hogy nekiduráljam magam, már csak azért is, mert Édesapám nagy kedvence. Ám ne feledjük, hogy egyik fő szempont a reformosítás, az egészségesebb életmódra való törekvés! Tehát nem elég alkotni, újítani kell!

Íme az eredmény!

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 45dkg teljes kiőrlésű liszt vagy 25dkg tk liszt és 20dkg zabpehelyliszt, 10dkg margarin és 10dkg kókuszzsír, 7dkg por xilit vagy por kókuszcukor, 1tojás, 1cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl

(töltelékhez) 30dkg diétás lekvár (én barackot használtam, de lehet bármilyen), 30dkg darált dió, 5dkg gyümölcscukor, vanília

(tetejére)10-15dkg diétás étcsoki vagy tortabevonó, 3-4ek napraforgó olajjal hígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyen
Elkészítés:

(30 * 20 cm-es tepsiben készül)

Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. Az élesztőt és a margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd négy részre osztjuk úgy, hogy az egyik kb 10 dekával nagyobb legyen a többi 3 egyenlő. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki az első tésztadarabot kb. akkorára mint a tepsi, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. A darált diót keverjük össze a gyümölcscukorral és a vaníliával. A lekvár felét kenjük a tésztalapra, majd szórjuk rá a cukros dió felét. Nyújtsuk ki a második tésztalapot és tegyük a lekváros-diós rétegre. Kenjük meg a tésztalapot a lekvár másik felével, majd szórjuk rá a maradék diót. Nyújtsuk ki az utolsó tésztalapot, és fektessük az előbbiek tetejére, villával szurkáljuk meg. Szobahőmérsékleten, egy konyharuhával letakarva hagyjuk állni egy órát, hogy egy kicsit fellazuljon a tészta. Egy óra múlva melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Míg a sütő felmelegszik (kb.15perc), hagyjuk még pihenni a tésztát, majd 25-30perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megvárjuk míg kihűl, majd a tetejét beborítjuk olvasztott csokoládéval. Egy éjszakát pihentetjük, másnapra kellően összepuhul és szépen szeletelhető lesz.zserbó1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr532474660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása