2013.12.01. 09:39
Rakott palacsinta zserbó módra
Itt a december, s egyre közelebb kerülünk a szeretet ünnepéhez. Gondolom sokakat foglalkoztat már, mi is kerüljön az ünnepi asztalra, ám vannak, akik még csak most ismerkednek a konyhaművészettel, s nyilván vannak olyanok is, akik nem a sütés nagymesterei. Nos, a jó hír az, hogy nem kell feltétlenül valami bonyolultat alkotni ahhoz, hogy egy mutatós és finom desszert kerüljön az ünnepi asztalra. Ehhez a desszerthez nem kell más, csak néhány palacsinta, finom diétás sárgabaracklekvár, dió és egy kevés magas kakaótartalmú olvasztott étcsokoládé. A palacsintatészta ugyanúgy készül, mint a finomlisztes változat, csak cukorpótló, teljes kiőrlésű liszt és zabpehelyliszt hozzáadásával, de készíthetünk zabkorpás palacsintát is. Hmmm.., ugye milyen íncsiklandó! ;-)
Hozzávalók:
(kb.12 darabhoz): 1 tojás, 10dkg tk liszt, 10dkg zabpehelyliszt, 3dl tej, 1-2dl szódavíz, késhegynyi só, 1mk folyékony édesítő, kevés olaj
(a töltelékhez) 40dkg darált dió, 400g diétás sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A tojásokat az édesítővel, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverővel jól eldolgozzuk úgy, hogy ne legyen csomós. A palacsinta tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Jó ha előbb próbasütést végzünk. Ha gyenge a palacsinta tészta, még egy tojással vagy kevés tésztával elkevert liszttel sűríthetjük. Keverés után legalább 1/2 óra hosszat pihentessük, hogy a rostok beszívják a nedvességet. A sütéshez kevés kókuszolajat használunk. Mikor kisütöttük az összes palacsintát, rétegenként megkenjük lekvárral és jól megszórjuk darált dióval. Ne sajnáljuk a tölteléket, mert csak úgy lesz igazán finom! Mikor felépült a palacsintatorony, a tetejére 2ek olajjal hígított olvasztott étcsokoládét teszünk (5dkg). Pár órát állni hagyjuk, hogy kicsit összeérjenek az ízek, s a tészta beszívja a felesleges nedvességet, ezáltal szépen szeletelhetővé válik.
Szólj hozzá!
Címkék: desszertek kókuszzsír édes palacsinták diós sütik karácsony (ételek) zabpelyhes ételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek