anicum007 2013.05.05. 10:28

Lasagne bolognese

Lasagne2.jpgEmlékszem mikor először készítettem, milyen bizonytalan és suta voltam. Például nem tudtam, hogy a tésztát nem kell előfőzni, hanem a mártások levében párolódik, s ettől nyeri el a megfelelő puhaságot. Azóta persze már rengetegszer került a napi menüsorba, melynek köszönhetően megszületett a tökéletes lasagne, melyet ma már kellő rutinnal állítok össze. Nos, a lasagne lelke a mártás. A tésztalapok közé helyezett fehér (besamel) és bolognese mártás váltakozásával épül fel ez az isteni étek, s mindezt megkoronázza a tetejére sült sajt. Hmmm.... :-) Fontos! Ahhoz, hogy egy igazán zamatos lasagnet kapjunk, nem szabad spórolni az alapanyagokkal!

Na lássuk csak, hogyan is készül ez a remek tésztaétel!

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

700-800g durum lasagne tészta, 15dkg füstölt edami sajt

(a bolognese mártáshoz)1kg darált pulykahús (vagy disznó és marhahús keveréke), kókuszzsír, 2közepes fej vöröshagyma, 2-3gerezd fokhagyma, 2közepes sárgarépa lereszelve, bazsalikom, oregánó, só, őrölt bors, kevés chili (elhagyható), 1nagy konzerv sűrített paradicsom, 2kocka magas kakaó-tartalmú étcsokoládé

A hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát a darált húst és a lereszelt sárgarépát, gyakori kevergetés mellett, fehéredésig sütjük. Ezután beletesszük a chilit, a sűrített paradicsomot, felengedjük vízzel (esetleg egy kevés vörösbort is adhatunk hozzá), majd ízlés szerint fűszerezzük. Kis lángon kb. 30percig főzzük, ha kell még utána fűszerezünk, majd hozzáadjuk a csokoládét. Kész is!

(a fehér mártáshoz) 15dkg kókuszzsír vagy vaj, 8púpos ek teljes kiőrlésű liszt, 1½l tej, só, őrölt fehér bors.

A tejet felforraljuk és félretesszük. Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval és borssal fűszerezzük.

sorvalaszto2.jpgElkészítés:

A tepsi aljára jön egy rétek fehér-mártás, erre rakunk egy réteg tésztát (nem kell megfőzni) és erre jön egy adag paradicsomos mártás, ismét egy réteg tészta, aztán fehér-mártás, erre szórhatunk egy kevés reszelt sajtot, majd megint tészta és paradicsommártás, melyre ismét egy réteg tésztát rakunk. Ezt nyakon öntjük a maradék besamelünkkel és megszórjuk reszelt sajttal. Lefedve, 180'C-os sütőben kb 1½ órát sütjük.sorvalaszto2.jpgLasagne1.jpg
Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr115281797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása