meggyes-mákos.jpgOlykor előfordul, hogy egy blogíró alkotói válságba kerül, ötlethiány, kedvtelenség befolyásolja a kreativitását. Mit lehet ilyenkor tenni? Jól jön némi külső segítség, mely új lendületet, új motivációt ad, s ekkor történt, hogy a barátnőm előállt egy kéréssel. Meggyes-mákos süteményt kívánt, mely arra sarkalt, hogy összehozzak valami finomságot. Némi virtuális kutatómunka után rátaláltam a web cukrászda oldalán Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptjére. Meggyes-mákos szelet. Tökéletes, csak meg kell reformálni! Mostanra már kétszer terítékre került, s mindkét alkalommal nagy élvezettel fogyasztották a kiváltságosok. :-) A két sütés alatt sikerült apróbb módosításokkal tökéletesíteni a receptet, így elérkezettnek láttam az időt arra, hogy veletek is megosszam! ;-)

AC356 (2).jpgsorvalaszto2.jpgHozzávalók:

(gyúrt tésztához) 35dkg teljes kiőrlésű liszt, 10dkg kókuszzsír, 5dkg margarin, 5dkg nádcukor por vagy kókuszcukor, 2tojássárgája, 1/2cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl (Az alsó tésztához 10-15dkg diétás meggylekvár.)

(mákos tésztához) 5dkg olvasztott kókuszzsír, 1cs vanília, 5-6tk folyékony édesítőszer, 20dkg darált mák, 3dl tej, 10dkg teljes kiőrlésű liszt, 1/2cs sütőpor, 2 tojásfehérje felvert habja, 1üveg magozott megy

(tetejére)10dkg diétás étcsoki vagy tortabevonó, 3ek napraforgó olajjal hígítva, hogy könnyebben szeletelhető legyensorvalaszto2.jpgElkészítés:

A margarint és a kókuszzsírt morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze a többi hozzávalóval. A tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a mákos tészta, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára, és kenjük meg meggylekvárral. Ezután a folyékony édesítőszert, az olvasztott kókuszzsírt, a mákot és a tejet jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, végül a felvert tojáshabot. Ezt a masszát a lekváros lapra öntjük. Megszórjuk bőven meggyel, majd betakarjuk a másik lappal. Előmelegített sütőben, 180°C-on, kb 30-40perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. A tetejét olvasztott diétás csokoládéval vonjuk be.sorvalaszto2.jpgmeggyes-mákos3.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr615190761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forsi 2013.04.03. 15:29:16

Vannak sütemények melyek csak jól néznek ki...
Ez az a sütemény aminél nem tudtam eldönteni, hogy az íze tökéletes vagy a kinézete!
Köszönöm :D

anicum007 2013.04.03. 15:33:40

@Forsi: Oh, ez igazán kedves tőled! :) Nagy puszi!

Forsi 2013.04.04. 09:39:15

@anicum007:
Ez nem kedvesség! Ez tény! Úgyhogy hajrá mindenkinek aki akar egy igazán -minden szempontból- tökéletes süteményt készíteni, alkotni, gyönyörködni ÉS felfalni!
süti beállítások módosítása