2012.03.11. 14:00
Rakott krumpli
A burgonya alapvető élelmiszerünk, és az egyik leghasznosabb, sokrétűen felhasználható, méregtelenítő hatású növényünk. Olcsó, kiadós és számtalan módon elkészíthető, ugyanakkor egészséges és tápláló. Nemcsak tápanyagokban, hanem vitaminokban, ásványi elemekben is…
2012.03.10. 20:33
Gibanica, vagyis a Balkán rétes nyomában... (2.rész) Gazdagon rakott réteskülönlegesség
Amíg a gibanica (sós-túrós változata) után nyomoztam, egy igazán különleges darabra bukkantam. „Prekmurska gibanica” (önmagában különleges) Szlovén desszertkülönlegesség, mely dekoratív megjelenésével azonnal levett a lábamról, s ellenállhatatlan vágyat éreztem a…
2012.03.10. 11:43
A gabonák gyöngye és a nagy vitaminbomba, avagy Székelykáposzta gerslivel gazdagítva.
A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a Wikipédia szerint, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és…
2012.03.06. 11:34
Gibanica, Banica, Burek.., vagyis a Balkán rétes nyomában...
A gibanicával balkáni nyaralásaink során ismerkedtem meg, bár az első találkozás kissé bizarra sikeredett... Mivel nem tudtuk, mit takar a gibanica szó, viszont a látvány egy igazán ínycsiklandó túrós rétesre emlékeztetett, így vettünk egy-egy darabot ebből a fenségesnek…
Utolsó kommentek