anicum007 2012.03.11. 14:00

Rakott krumpli

rakott krumpli2.jpgA burgonya alapvető élelmiszerünk, és az egyik leghasznosabb, sokrétűen felhasználható, méregtelenítő hatású növényünk. Olcsó, kiadós és számtalan módon elkészíthető, ugyanakkor egészséges és tápláló. Nemcsak tápanyagokban, hanem vitaminokban, ásványi elemekben is gazdag. Nagyon magas a keményítőtartalma (akár 18% is lehet), jelentős a fehérje, kálium, kalcium, magnézium és vas tartalma is, ezen kívül fontos „B” és „C” vitaminforrás. Kevés „K” és „A” vitamint is tartalmaz, ezen kívül van benne folsav, foszfor, réz, mangán és cink. A sárgás színű fajtákban több antioxidáns hatású béta-karotin és E-vitamin is található. Nagy a tápértéke: tíz deka újburgonyában 85, a téli krumpliban 92 kalória energiaérték van, a szénhidrátértéke 18,4 illetve 20 gramm. Emésztést segítő ballasztanyagokat is bőségesen tartalmaz: tíz dekánként 3 gramm rost található benne. Ám, mivel a burgonya az egyik legmagasabb glikémiás indexű és telítettségű élelmiszer (A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszintet emelő hatása %-os arányban hogyan viszonyul a cukorhoz.), ezért csak mértékkel fogyasszuk. Mivel nagyon szeretem a burgonyát s az abból készült ételeket, ezért nem tudom, s nem is akarom kiiktatni az étrendemből, szóval, havonta egy-két alkalommal (nagy élvezettel) fogyasztok ebből a „bűnös” zöldségféléből. Most jöjjön a burgonya felhasználás egyik legismertebb és legkedveltebb változata, a rakott krumpli, mely egyszerű, gyors, mutatós, finom, laktató, és számtalan variációban elkészíthető egytálétel.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

1kg krumpli, kókuszolaj, 6db tojás, 20dkg füstölt kolbász, só vagy ételízesítő, őrölt bors, 7,5dl tejfölElkészítés:

A krumplit (héjában) és a tojást megfőzzük, majd ha kihűlt megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A kolbászt és a kemény tojásokat felkarikázzuk. Egy tepsit, vagy tűzálló edényt kiolajozunk. Az aljára egy réteg krumplit teszünk, sózzuk, esetleg borsozzuk, s erre egy sor tojást, majd kolbászt teszünk, és az egészet meglocsoljuk tejföllel. Ezt a műveletet addig folytatjuk amíg a hozzávalók elfogynak. Ha kész, a tetejét lezárjuk krumplival és befedjük tejföllel, majd meglocsoljuk egy kevés olajjal. Forró sütőben ( 160-180 °C fokos) addig sütjük (kb. 40 perc), míg a teteje aranybarnára sül. rakott krumpli.jpgrakott krumpli1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr94309514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.03.13. 19:43:49

Továbbra is a legjobb étel :)
Enném hidegen, melegen pukkadásig, ha az a fránya cukorbetegség nem lenne. A recepted pont olyan, ahogy nálunk is készül!

anicum007 2012.03.14. 12:33:08

@Andrass9: Nem csodálom, én is imádom! ;-)Képzeld, a gibanica alapjaira építve készítettem egy húsvéti sonkás-túrós rétest, majd szólok, ha feltöltöttem! Isteni lett! ;-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.03.17. 19:11:11

@anicum007: Ezt megvárom :)
Amugy feleségem valami "nyújtott" pogácsát csinált már egy párszor. Ez nem pogácsa, hanem egy túrós tojásrántotta szerűség rétestésztába göngyölve és sütőben sütve. Majd kifaggatom a receptről ...

anicum007 2012.03.18. 10:52:23

@Andrass9:"Amugy feleségem valami "nyújtott" pogácsát csinált már egy párszor. Ez nem pogácsa, hanem egy túrós tojásrántotta szerűség rétestésztába göngyölve és sütőben sütve. Majd kifaggatom a receptről ... " Hmmm... jól hangzik! :) Jöhet a recept!
süti beállítások módosítása