húsleves.jpgIsmét van némi elmaradásom a recept írás terén, ezért ma szeretném pótolni. Sajnos megvan a hátránya annak, ha nem áll módomban azonnal megírni egy receptet, ugyanis, az idő múlásával elhalványulnak az emlékek, s bizonytalan leszek a mennyiségekben. Mivel nem szeretnélek félrevezetni benneteket, ezért a helyes adatok, mennyiségek megadásához, rendszerint igyekszem még egyszer elkészíteni az ételt.

A mai első fogás egy alaprecept - ha lehet így fogalmazni.... Annak, aki otthonosan mozog a konyhában, természetesen ez nem újdonság, ám mindig vannak kezdők, akik még csak most ismerkednek a sütés-főzés tudományával, ezért nélkülözhetetlen egy jó receptgyűjteményből. Tehát, jöjjön a mindannyiunk által kedvelt, aranyló húsleves. Bár minden ételről elmondható, hogy mindenki másképp csinálja, ám a húslevesnél nem nagyon lehetnek jelentős eltérések. Ani culináriájában ennek a levesnek a mássága, a levesbetétben rejlik, ugyanis, daragaluska helyett zabgaluskával készítem.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

1 kg csirke, esetleg pulykahús (lehetőleg csontos, azaz szárny, comb, hát) vagy marhahús (fartő, szegy, lapocka stb.), 5-6 szál sárgarépa, 2-3 szál petrezselyemgyökér, 1/2 zeller, zeller és petrezselyemzöld, 1 egész burgonya, 1 karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, egész bors, egy kevés ételízesítő, esetleg szerecsendió.

(Zabgaluska): 1 tojás, 3-4ek zabkorpa, só Elkészítés:  

A húst és a csontot gondosan megmossuk, és kb. 4 liter hideg vízben (a víz mennyisége legalább 2x annyi legyen, mint a húsé) feltesszük főni. Lassan felforraljuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a borsot. Nyitott fazékban kb. 1,5-2 óráig lassan, egyenletesen főni hagyjuk. Közben megtisztítjuk a zöldséget. A leveszöldséget hasáb alakúra feldaraboljuk, és a levest bezöldségeljük. Újbóli felforralás után, a hús megpuhulásáig, takaréklángon főzzük. A tűzről levéve néhány percig ülepítjük, majd leszűrjük. Az utolsó harmadát külön szűrjük le, és ebbe főzzük bele a levesbetétet.

(Zabgaluska) A hozzávalókat összekeverjük, negyed órát pihentetjük, és az alig pöszörgő levesbe szaggatjuk.

húsleves1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr82833019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása