2010.10.30. 10:52
A gyümölcscukor (fruktóz) ...
A gyümölcscukor igen elterjedt a növényvilágban, különösen a gyümölcsnedvekben, mézben. Innen ered a gyümölcscukor elnevezés is. Biológiai szempontból éppen olyan fontos, mint a szőlőcukor. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra…
2010.10.29. 00:12
A cukor...
A cukor fogyasztás hazánkban kb. 10 dkg/fő/nap. Az emberi táplálkozásban az édesítés, az édes ízű élelmiszerek mindig nagyon fontosak voltak. A régészeti leletek szerint az ember régen is kedvelte az édes ízt, ezért fontos táplálék volt a méz és az édes gyümölcs. Később,…
2010.10.28. 23:50
A cukorpótlók és az édesítőszerek...
A legtöbb ember nagyon szereti az édes ízt. A legalapvetőbb megoldás, hogy cukrot használunk, de ennek fogyasztását az egészség megőrzése érdekében és az elhízás elleni küzdelem során sokunknak korlátoznia kell. Emellett nem feledkezhetünk meg a cukor fogszuvasodást okozó…
2010.10.28. 23:22
Hidegen sajtolt olajok...
Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás része a különböző olajok fogyasztása. Fontos szerepük van a zsírban oldódó vitaminok és zsírsavak miatt, valamint megízesítik ételeinket. Nem mindegy azonban milyet használunk. A hidegen sajtolt olajok tartalmazzák a szervezet…
2010.10.28. 22:56
Zabpehely...
Az egészséges táplálkozás központi elemei a gabonák, s többek között a zab, mivel magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványi anyag tartalmuk, valamint szénhidrát összetételük kedvező. Könnyen emészthetőek, laktatóak, változatosan lehet őket elkészíteni, nem…
2010.10.28. 22:41
Zabkorpa...
A zabkorpa a legismertebb élelmi rostban gazdag tápanyagaink egyike, mely alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészségünk megőrzésében. Csökkenti a…
2010.10.28. 22:23
A teljes kiőrlésű gabonamagvak...
A gabona teljes kiőrlése azt jelenti, hogy a gabonamag minden részét megtartják a feldolgozás során. Tudjuk, hogy a maghéj gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, a sejtkárosító szabad gyököket megkötő antioxidánsokban, valamint az egészség szempontjából fontos,…
2010.10.28. 21:59
A kölesről...
A köles rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az…
Utolsó kommentek