anicum007 2015.12.11. 10:11

Habos gesztenyés

habos_gesztenyes.jpgMár egy ideje nem igazán jeleskedem blogírás terén, melynek többen hangot is adtatok, ám mentségemül szolgáljon, hogy egy egészen más területen próbáltam ki magam, mely tevékenység (munka mellett) erőteljesen birtokolta a szabadidőm nagy részét. Amennyiben érdekel benneteket, nagyon szívesen engedek némi rálátás az ani-culináris facebook oldalán! ;-) No, de kanyarodjunk vissza a gasztronómiához! Szélsebesen közeleg a karácsony, s nem hagyhatlak Titeket cserben, ezért igyekszem (a lehetőségeimhez mérten) minél több recepttel bővíteni a repertoárt! ;-) Az első egy habos, gesztenyés finomság cukormentes kivitelben. Ma már a legtöbb bevásárlóközpontban lehet kapni cukormentes, natúr gesztenyemasszát, melyet a saját szájízünk szerint ízesíthetünk és szerencsére cukormentes növényi tejszín is beszerezhető. Most, hogy már minden alapanyag a rendelkezésünkre áll, s remélhetőleg a sütési kedvetek sem hagyott alább, nincs más hátra, minthogy megosszam veletek a receptet! ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(a tésztához) 6ek zabpehelyliszt, 2ek kakaópor, 1tk szódabikarbóna, 6ek porxukor azaz porított xilit vagy eritrol (én ez utóbbit használom), 6 közepes méretű tojás, 10dkg kókuszzsír

(a krémhez) 15dkg porxukor (én kókuszcukrot használtam, mert kellemes, kicsit karamellás mellékíze van), 2ek folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 3dl tej, 1cs főznivaló vanília ízű pudingpor, 50dkg natur gesztenyemassza, 2ek rum (ez elhagyható), 20dkg kókuszzsír 

(a tetejére) 5dl cukormentes növényi tejszín ízlés szerinti porxukorral ízesítve, kakaópor vagy reszelt, diétás csokoládé

Elkészítés:

A tojások sárgáját a xukorral habosra keverjük, majd belecsorgatjuk az olvasztott, de nem meleg kókuszolajat és néhány perc alatt jól összekeverjük. A lisztet a szódabikarbónával és a kakaóval összeforgatjuk majd hozzáadjuk az előzőleg kikevert tojássárgájás masszához. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, majd összedolgozzuk, hogy egy könnyebben keverhető állagot kapjunk, s ezután tesszük bele a maradék tojásfehérjét, amit óvatosan beleforgatunk, hogy minél kevésbé törjön össze. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 180 °C előmelegített sütőben, kb., 20 perc alatt (tűpróbáig) sütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 2ek folyékony édesítőszerrel és csipetnyi sóval sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A kókuszzsírt a porxukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a fölengedett, puha gesztenyemasszát, ezután alaposan összedolgozzuk a kihűlt vaníliakrémmel és igény szerint rummal ízesítjük. Az így elkészült krémet egyenletesen a tésztára kenjük, s míg elkészítjük a habot, hűtőbe tesszük. A tejszínt a porxukorral kemény habbá verjük, majd a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport vagy reszelt diétás csokoládét szórunk. Pár órát hűtőben pihentetjük, hogy szépen szeletelhetőre dermedjen! habos_gesztenyes1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr548155968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.