zöldborsókrémleves1.jpgA mai húsvéti ajánlat egy finom zöldborsókrémleves,sajtos zabpehelygombócokkal és pirított sonkával gazdagítva. A zöldborsó üde zöld színe, tavaszi hangulatot varázsol az ünnepi asztalra. Az egyik legértékesebb hüvelyes zöldség a zöldborsó. Tápláló, hasznos növényi tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A vitaminok közül számottevő a C-vitamin-tartalma és a többi zöldségféléhez viszonyított B1- és B2-vitamin-tartalma is jelentős. Ásványi anyagai (Foszfor, Kalcium, Kálium, Magnézium, Vas) szintén nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, ám fehérjetartalma háromszor akkora. Bár energiatartalma alacsony, rosttartalmának köszönhetően azonban megfelelően telít. A zöldborsó elősegíti az izom és a csontsérülés gyulladásos betegség gyógyulását. Hozzájárul a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez, normalizálja a vérnyomást, serkenti az emésztést és megelőzheti a rákosodást. Szóval nincs más tennivalónk, minthogy kihasználva a zöldborsó pozitív tulajdonságait, megidézzük a tavasz hangulatát! ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

10dkg póréhagyma, 2-3gerezd fokhagyma, kókuszolaj, 1db húsleveskocka, 45dkg zsenge zöldborsó, 5dl (sovány) főzőtejszín, 2ek teljes kiőrlésű liszt, ételízesítő, só, fehér-bors, 15dkg főtt-füstölt sonka

(sajtgombóchoz): 10dkg feta sajt, 5dkg füstölt edami sajt, 1nagy vagy két kisebb tojás, 5dkg zabpehelyElkészítés:

Először a sajtgombócokat készítjük el. A fetasajtot villával összetörjük, majd hozzáadjuk a lereszelt edami sajtot, az egész tojást és a zabpelyhet. Jól összekeverjük, majd ½ órára hűtőbe tesszük. Míg pihen, nekiállunk a leves elkészítésének. A póréhagymát karikákra vágjuk és a préselt fokhagymával egy kevés kókuszolajon, folytonos kevergetés mellett megdinszteljük. Ezután felöntjük 1l vízzel, beletesszük a leveskockát és a zöldborsót, s mikor felforr, a sajtos zabpehelymasszából vizes kézzel gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe. Mikor megfőtt, a gombócokat egy tányérra szedjük, és a levest tovább főzzük, míg a zöldborsó megpuhul, majd botmixerrel pürésítjük. Ezután hozzáadunk még 2l vizet, ízesítjük ételízesítővel, őrölt fehér-borssal, és ha kell, akkor teszünk bele még sót, ha felforrt, pár percig főzzük, ezután két evőkanál lisztből és a ½l tejszínből készített habarással sűrítjük. Tálaláskor, sajtos zabpehelygombócokkal és kókuszolajon pirított sonkával kínáljuk.zöldborsókrémleves.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr204329223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.