Prekmurska Gibanica.jpgAmíg a gibanica (sós-túrós változata) után nyomoztam, egy igazán különleges darabra bukkantam. „Prekmurska gibanica” (önmagában különleges) Szlovén desszertkülönlegesség, mely dekoratív megjelenésével azonnal levett a lábamról, s ellenállhatatlan vágyat éreztem a megkomponálására. Hazai pályán, a számtalan gasztronómiai blog és oldal között csak egy receptleírásra leltem, így tovább kutakodva fedeztem fel az Az Európai Unió Hivatalos Lapja által kiadott, hagyományos, különleges termék bejegyzésére vonatkozó kérelmet, ahol is részletes leírást találtam erről a klasszikus, Szlovénia keleti részén készült, nem mindennapi ínyencségről. „A szó a „gibâničnik, gibâničnjak” (süteményes kosár) vagy a „gibâničar” (pék) szóból ered. A legrégebbi feljegyzések a 18. századból származnak, amikor Pohlin „gebanza” néven tesznek róla említést. Maga a szó a „gybati” szóból vezethető le, mivel a gibanica nevét a hajtogatott tésztáról („gyüba”) kapta. A „prekmurska gibanica” elnevezés ezért „önmagában különleges” és egyben „különleges tulajdonságot” fejez ki.” A prekmurska gibanica kétféle tésztából (alul omlós, a töltelékrétegek között pedig levelesvagy rétestésztából) készített sütemény, amelybe négyféle tölteléket (mákot, túrót, diót és almát) töltenek, pontosan meghatározott sorrendben. A töltelékek mindegyike két rétegben kerül a süteménybe, és minden töltelékréteg közé egy-egy levelestésztalap kerül. A legfelső töltelékréteget egy réteg leveles tésztával zárják, melyet tojássárgájával elkevert tejföllel vagy tejszínnel, esetenként zsíros öntettel vonják be. A sokféle hozzávaló egyedi megjelenést és ízt kölcsönös a süteménynek. A prekmurska gibanicának nagyon lédúsnak, nem túl zsírosnak és optimális mértékben édesnek kell lennie. Mivel az ani-culináris az egészségtudatos táplálkozást képviseli, a termék viszont védettséget élvez, ezért a reform változat, a gazdagon rakott réteskülönlegesség elnevezést kapta. Remélem, sokak érdeklődését felkelti majd!

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 8dkg BIO durumliszt, 15dkg tk. liszt, 10dkg margarin, 3dkg nádcukor (por) vagy por xukor, 1tojás, 1tk sütőpor, csipetnyi só, kb 1/2dl sovány tejföl, 18db (lap) rétestészta (a réteslapok kenéséhez, 3-4ek kókuszolaj és 3-4ek tejföl keverékét használjuk)

(a mákos töltelékhez) 20dkg őrölt mák, 1citrom reszelt héja, 4tk folyékony édesítőszer, 1cs diétás vaníliás cukor, 3dl tej, 2ek zabkorpa

(a túrós töltelékhez) 50dkg sovány túró, 2db tojás, 8tk folyékony édesítőszer, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja és leve, 1dl tejföl

(a diós töltelékhez) 20dkg darált dió, 1cs vaníliás cukor, 2ek nádcukor vagy nyírfacukor

(az almás töltelékhez) 1kg savanykás alma (meghámozott, kimagozott állapotban), ½dl víz, 2tk folyékony édesítőszer, 1cs diétás vaníliás cukor, ½ citrom leve, 1citrom reszelt héja, 1tk őrölt fahéjElkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

Először a töltelékekkel kezdjük. Az almát meghámozzuk, és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, majd ½dl vizel, a cukorpótlóval, a vaníliával és a reszelt citrom héjjal (ha nem elég savanykás az alma, egy kevés citromlevet is adhatunk hozzá) 15 perc alatt puhára főzzük. A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük és felöntjük tejjel, majd az egészet pár perc alatt felfőzzük. Amíg mindkét töltelék hűl, elkészítjük a diós és a túrós tölteléket is. A diót összeforgatjuk a vaníliával és a cukorral és kész is. A túróba keverd bele az egész tojásokat, az édesítőt, sót, reszelt citromhéjat, és a tejfölt, majd facsard rá a citrom levét. Mikor minden töltelékkel elkészültünk, meggyúrjuk a tésztát. Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt vagy olajozott, lisztezett tepsi aljára. Rákenjük a mákos tölteléket, s erre kerül a két réteslap, melyet tejföl és olaj keverékével vékonyan megkenünk, majd befedjük a második lappal, és ráterítjük a mákra úgy, hogy hogy felérjen a tepsi oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd a kilógó részt ráhajtjuk a töltelékre. Ezután jön a túró, majd megint 2 réteslap, diós töltelék, 2 réteslap, végül almás töltelék, és ismét 2 réteslap. Ezt a folyamatot még egyszer megismételjük, majd a tetejét 4db réteslappal zárjuk. Persze, itt is minden réteslapot megkenünk olajos tejföllel, és ezzel kenjük meg a a tetejét is. 160 fokos, előmelegített sütőben, kb 50-60 perc alatt készre sütjük. Miután megsült, legalább 1 órát pihentetjük, így könnyebben szeletelhető.Prekmurska Gibanica1.jpg


Mutató méhecske.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr674308316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.