anicum007 2012.01.08. 13:27

Almás - mákos pite

Almás-mákos pite.jpgNos, ha már egyszer piteőrület van, és okoz némi fejtörést, hogy fantáziánk mely szüleménye legyen a következő áldozat amely terítékre kerül, akkor kedveskedjünk beteg szomszédasszonyunknak egy vitaminban gazdag, baciűző, gyógyulást elősegítő pitével, s a felsorakoztatott lehetőségek közül ruházzuk át a betegre a döntés jogát. Hát így született meg a következő recept, mely ismételten nagy sikert aratott, s a két töltelék házasítása megint csak nyerő párosításnak bizonyult. Reményeim szerint, eme pite segít felvenni a harcot a bacikkal szemben, s elfogyasztásával, szomszédasszonyom hamarosan maga mögött tudhatja a kellemetlen betegséget! Mielőbbi gyógyulást! ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 15dkg BIO durum-liszt, 30dkg tk. liszt, 20dkg margarin, 5dkg szőlőcukor, 1tojás, 1/2cs sütőpor, csipetnyi só, kb 1dl tejföl
(a mákos töltelékhez) 20dkg őrölt mák, 1citrom reszelt héja, 2ek zabkorpa, 4tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, 5dkg mazsola, 4dl tej
(az almás töltelékhez) 1kg savanykás alma (meghámozott, kimagozott állapotban), ½dlvíz, 2tk folyékony édesítőszer, 1cs vaníliás cukor, ½ citrom leve, 1citrom reszelt héja, 1tk őrölt fahéj
Elkészítés:

(35 * 25 cm-es tepsiben készül)

A töltelékekkel kezdjük, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Az almát meghámozzuk, és nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, majd ½dl vizel, a cukorpótlóval, a vaníliával és a reszelt citrom héjjal (ha nem elég savanykás az alma, egy kevés citromlevet is adhatunk hozzá) 15 perc alatt puhára főzzük. A mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük és felöntjük tejjel, majd az egészet pár perc alatt felfőzzük. Amíg mindkét töltelék hűl, elkészítjük a tésztát. Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. A margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát két részre osztjuk (kis cipó, nagy cipó), majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a nagyobb (kb 5dkg eltérés) tésztadarabot kicsit szélesebbre mint a tepsi, hogy felérjen az oldalára, nehogy kifolyjon a töltelék, majd tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsi aljára. Rákenjük a mákos, majd az almás tölteléket (a két töltelék között megszórtam darált dióval, hogy felszívja az alma levét). Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráterítjük. Vékonyan lekenjük tojássárgájával, és hűvös helyre rakjuk, hogy mihamarabb megszáradjon. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével, s ezt is hagyjuk száradni. Kb 10 perc száradás után már láthatóak a repedések a felületén és lehet sütni. 160 °C-on, kb 30-40perc alatt készre sütjük. Ha megsült, csak akkor szeljük fel amikor már kihűlt.Almás-mákos pite1.jpg

Mutató méhecske.jpg

 

Saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr223528399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.