lencseleves1.jpgAz újévi hagyományok, jóslatok szerint, aki újévkor lencsét vagy más apró szemes ételt eszik, gazdag és szerencsés lesz az évben. Ám nézzük csak, hogy a jóslaton túl milyen jótékony hatása is van ennek a tápláló és jól emészthető zöldségnek? A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás. A szója után a legmagasabb a fehérjetartalma (26%), ezért rendszeres fogyasztása különösen ajánlott vegetáriánusok számára. Tartalmazza valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Kedvező, hogy tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. Jelentős a szénhidrát tartalma is, s mivel ezek felszívódása lassú, így a glikémiás indexe alacsony. Ez stabilizálja a vércukor szintet, ezért különösen ajánlott cukorbetegek és diétázók számára. A koleszterin tartalma elenyésző. A fentiek mellett magas a rost, A, B1 vitaminok és a folsav tartalma is. Az ásványi anyagok közül káliumban, vasban, és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cinkben gazdag. Megőrizve a hagyományokat, s némi szerencse reményében, ezzel a levessel kívánok minden kedves olvasómnak eredményben gazdag, boldog új esztendőt! :-)

AC356 (2).jpgSavanyú lencselevesHozzávalók:

1/2kg lencse, 1/2kg burgonya, 1 nagyobb fej vöröshagyma, kókuszolaj vagy olívaolaj, 2vékony szelet (mangalica) szalonna, 1-2 babérlevél, só, bors, ételízesítő, Piros arany, 1ek csípős mustár, Erős Pista, citromlé, 3-4ek tk liszt, 2dl tejföl, 1dl tej, 5-6db tojás, 20-25dkg füstölt kolbász

Elkészítés:

(4l-es fazékban készül)

Egy kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk az alaposan átmosott lencsét, és felöntjük vízzel. Babérlevéllel, sóval, borssal,  ételízesítővel, csípős mustárral, piros-arannyal és erős-pistával ízesítjük. Ha a lencse félig megpuhult, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a hasábokra vágott krumplit. Ha minden hozzávaló megfőtt, tejfölös lisztes habarással (melyet felengedünk egy kevés tejjel) sűrítjük. Ízlés szerint adunk hozzá 1-2 kanál citromlevet, majd egyenként beleütjük a tojásokat. Ezután már nem keverjük, hogy lehetőség szerint a tojások egyben maradjanak. Kb 10perc alatt készre főzzük. Jó étvágyat hozzá! :-)lencseleves.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr103512922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.04. 09:27:11

Lencsét imádom, de krumplit beletenni? Meg tojást? Eretnekség! :)

anicum007 2012.01.06. 01:47:01

@TrueY: Eretnekséééég? Inkább egy valódi ízorgia! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.06. 12:29:07

@anicum007: Ilyen alapon akkor egy pisztácia fagyit is nyomhatnál a tetejére! :)

anicum007 2012.01.07. 04:05:42

@TrueY: Naaaaaaa, azért ez egy drasztikus túlzás! A fenti alapanyagok között nincs összeférhetetlenség! Ám, ha számodra a lencseleves eme változata elképzelhetetlen, nem kötelező megkóstolni! :P :))

Nyami-nyami 2012.01.07. 12:31:12

Anicum!
Én azért olvasom a blogod, mert a hagyományos konyhát bolondítod meg éppen annyira, amitől az unalmas ételek újra kedvencekké válnak.
A lencselevesedhez meg annyit, hogy én ettem belőle (nem én csináltam) és szerintem szenzációs.
Kérlek ne engedd, hogy korlátozzák a fantáziádat, várom az új recepteket!

anicum007 2012.01.07. 12:49:23

@Nemá: Oh, nemáááá Nemá! :)) Köszönöm, ez igazán kedves, a lelkemet simogató, májamat hizlaló visszajelzés! :)) Kedves Nemá! Örülök, hogy az olvasóim között tudhatlak!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.07. 21:19:33

@anicum007: "Naaaaaaa, azért ez egy drasztikus túlzás!"
Hát persze! :)

"A fenti alapanyagok között nincs összeférhetetlenség!"
Miért? Bántanák a pisztácia fagyit??? :) Mi a baj a pisztáciával? ;)

"Ám, ha számodra a lencseleves eme változata elképzelhetetlen, nem kötelező megkóstolni! :P :))"
Nem elképzelhetetlen. Csak furcsa. Mint a szoljanka leves. De azt imádom... :)

anicum007 2012.01.07. 21:45:56

@TrueY: "Miért? Bántanák a pisztácia fagyit??? :) Mi a baj a pisztáciával? ;)"
Semmi gond a pisztáciával!! Az étel tökéletes kiegészítője lehet DESSZERTKÉNT, bár inkább javasolnám mellé, az épp feltöltésre kerülő pite sorozatomat! ;-))
"Nem elképzelhetetlen. Csak furcsa. Mint a szoljanka leves. De azt imádom... :) "
Na látod, megy ez neked! :) Tudtam, hogy az "eklektikára" buksz! :)) Egyébként hidd el, ezt a levest is imádnád! ;-)

anicum007 2012.01.08. 14:49:59

Kedves TrueY! Az általad említett szoljanka leves felkeltette az érdeklődésemet, ezért úgy döntöttem, hogy közelebbi ismeretséget kötök vele a közeljövőben! ;-) Köszi az ötletért! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.08. 20:51:40

@anicum007: Egyébként végiggondolva a dolgot lehet, hogy a pisztáciát lehetne bele tenni. Szerintem az nem ütné a lencsefőzelék ízét...

Édesanyám szoljankája zseniális. Majd blogolom és elküldöm! :) És a nagymamám köménymagos kiflijével a legjobb! :)

anicum007 2012.01.08. 22:12:57

@TrueY: A lencsefőzelék ízét biztos nem ütné, de a lencselevesem nem fogadná be! :))
Türelmetlenül várom a receptet! Jöhet a nagymami köménymagos kiflije is! ;-)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 10:13:25

@anicum007: "A lencsefőzelék ízét biztos nem ütné, de a lencselevesem nem fogadná be! :))"
Úgy látom teljesen lencsefőzi fixált lettem! Persze, leves. De talán abban is elmenne a pisztácia... Ki tudja...

"Türelmetlenül várom a receptet! Jöhet a nagymami köménymagos kiflije is!"
Felveszem a témákat a listámra, de ki tudja mikor jutok el oda... Ahogy talán Boncz Géza mondta volt: Türelem, tornaterem! ;)

anicum007 2012.01.09. 11:06:22

@TrueY: "De talán abban is elmenne a pisztácia... Ki tudja..." Én, én tudom!:)Javasolnám, hogy tegyél le erről a képtelenségről! Bár, hátha a család fogékony az ötletre.... :)
"Felveszem a témákat a listámra, de ki tudja mikor jutok el oda... Ahogy talán Boncz Géza mondta volt: Türelem, tornaterem! ;) "
Na, addig azért nem állok fél lábon.. Úgy tűnik, jobban járok, ha önállósítom magam! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.09. 13:05:08

@anicum007: "Javasolnám, hogy tegyél le erről a képtelenségről!"
Vanília? ;)

"Úgy tűnik, jobban járok, ha önállósítom magam! :)"
Hát, mindenképpen! ;)

anicum007 2012.01.10. 05:07:03

@TrueY: "Vanília? ;)"
Feladom! :))

"Hát, mindenképpen! ;)"
Tudomásul véve, hogy magamra maradtam, elindultam az önállósodás útján.. Tanulmányozva egy-két orosz receptet, vettem kapribogyót és fekete olajbogyót! ;-)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.10. 15:15:04

@anicum007: "Feladom!"
Mos' mé'? ;)

"Tanulmányozva egy-két orosz receptet, vettem kapribogyót és fekete olajbogyót!"
Jó kezdet! Scsi, borscs (és a két ökröcske) ;)

anicum007 2012.01.11. 08:49:25

@TrueY: Dear TrueY! You are gilding (to gild, gilt) my days ;))

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.11. 15:54:00

@anicum007: Nem adhatok mást, csak mi lényegem... :) És ezt a végtelenségig tudom folytatni... Bármiről bármi is eszembe szokott jutni és le is írom kegyetlenül. Reszkess!

Ja én a zölt olajbogyót szeretem. A fekete nem jön be. Anyukám is zölddel csinálja a spéci szoljankáját, de valszeg csak azért, mert amikor kidolgozta, csak azt lehetett kapni. Kapribogyót meg Svájcból kaptuk, csomagban. :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.16. 10:42:59

@anicum007: Hali! Nagyon köszönöm, hogy beleástad magad. Beleírom a poszt-ba, amit találtál. De hová tűnt a kommented? Kimoderáltad magad? :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.16. 11:06:55

@anicum007: Ja, most látom, hogy csak átvitted a poszt-hoz a kommentet! Kösz! ;)

anicum007 2012.01.17. 10:07:29

@TrueY: Igen, átmásoltam a megfelelő helyre! ;-)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 14:54:46

@anicum007: Én meg ámultam, mint egyszer parasztfiúcska a pláza multiplex 3D-ben és nem értettem, hogy hová tűnhettek a kommentjeim. Okoztál pár töprengős percet, míg éles elmével rájöttem, hogy mi történt! ;)

anicum007 2012.01.18. 09:39:37

@TrueY: Szóval ámulatba ejtő vagyok! Igazán köszönöm! :))

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.18. 12:43:15

@anicum007: Lehet, hogy az ámulat nem a megfelelő szó. De a zavar sem. :) Majd törpölök ezen még egy kicsit... :)

anicum007 2012.01.28. 22:14:32

@TrueY: Kedves TrueY! Jelentem, a szoljanka elkészült! Isteni lett! ;-) Köszi az ötletért! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.29. 20:29:45

@anicum007: Igazán nincs mit. Édesanyámmal még nem konzultáltam recept ügyileg... De aki késik, az nem múlik!

Egészségedre! :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.30. 14:56:18

@anicum007: Ez nem ér! Nem tudok főzni! :)
Egy beigli kísérletem volt. Volt mákos, diós, mandulás és gesztenyés. A legutóbbi nézett ki a legjobban, de emberi fogyasztásra nem volt alkalmas, olyan tömény volt. :)