pozsonyi kifli.jpgA párom kérésének eleget téve, s ezzel növelve a karácsonyi sütemények repertoárját, született meg a pozsonyi kifli reform változata. Tavaly láttam egy ismertető filmet a bejgli és pozsonyi kifli készítésről, mégis némi rutintalan aggodalommal vetettem bele magam a munkába, s mindezt tetézte a múltkori sikertelen tésztakészítésnek köszönhető fóbiám. A félelmeimet félretéve, és a filmben látottakra hagyatkozva, munkához láttam. Először elkészítettem a tölteléket, majd hozzáfogtam a tésztakészítéshez, mely pillanatok alatt összeállt, s ez némileg kedvezően hatott az idegállapotomra. Nem volt más hátra, mint darabolni, nyújtani, tölteni és formázni. A végső simítás a márványosítás, mely nélkülözhetetlen kelléke a pozsonyi kifli mutatós megjelenésének. Nos, az eredmény önmagáért beszél! ;-)

AC356 (2).jpgHozzávalók:

(tésztához) 15dkg BIO durum liszt, 30dkg tk. liszt, 20dkg margarin, 5dkg szőlőcukor, 1tojás, 2dkg élesztő, csipetnyi só, 1 1/2 dl tejföl

(töltelékhez) 20dkg darált dió, 1citrom reszelt héja, 2ek zabkorpa, 2dl tej, 4tk folyékony édesítőszer, 1ek rum, 1vaníliás cukor, 5dkg mazsola. 

20dkg őrölt mák, 1citrom reszelt héja, 2ek zabkorpa, 4dl tej, 4tk folyékony édesítőszer, 1ek rum, 1vaníliás cukor, 5dkg mazsola. Az alapanyagokat összekeverjük és felöntjük tejjel, majd az egészet felfőzzük. Miután kihűlt felhasználjuk.Elkészítés:

Egy nagy tálba tegyük bele a tészta hozzávalóit. Az élesztőt és a margarint morzsoljuk bele a lisztbe, majd kézzel dolgozzuk össze az egészet. A tésztát vastag hengerré formáljuk, majd 24  egyenlő részre (kb 4dkg-os darabokra) osztjuk. A darabokból golyókat formázunk, ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. Mindkét tölteléket 12 felé osztjuk, majd kifli alakban a kinyújtott tésztára helyezzük és feltekerjük. A diósat kifli, a mákosat patkó alakúra formázzuk, így nem keverjük össze. Nagyon fontos a lekenés, hogy a tészta szép, márványos felületű legyen. A készre formázott pozsonyi kiflit sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd vékonyan lekenjük tojássárgájával, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojás fehérjével, most már hagyhatjuk kicsit melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni. A 10-20 perces kelesztés után már láthatóak a repedések a felületén és lehet sütni. 160 °C-on, kb 10perc alatt készre sütjük.pozsonyi kifli1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr883462579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karácsonyi fatörzs (Bousche Noél) recept 2011.12.19. 20:19:18

Recept elkészítése - a piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a lekvárral, ha túl sűrű likőrrel hígítjuk. A cukrot a tojással habosra keverjük, gőz fölött besűr

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.