dzsuvecs.jpgEgy kis nyár végi szünet után követem a lecsós vonalat, s ha már Bulgáriában nyaraltam, jöjjön egy jellegzetes balkáni egytálétel, a dzsuvecs. Ez egy különleges cserépedényben készült, lecsó jellegű, zöldséges, fűszeres, bárány vagy marharagu, rizzsel vagy burgonyával gazdagítva. Az összetétel és az elkészítés módja, országonként és tájegységenként eltér. Én néhány évvel ezelőtt, a párom Édesanyja jóvoltából ismerkedtem meg ezzel az étellel, melynek nagy rajongója lettem. Ez a változat, inkább egy szárazabb, rakottas egytálétel, mely eredetileg rizzsel készül, ám én kölessel, vagy esetenként, fele-fele arányban rizs és köles keverékével készítem. A főszerepet ennél az ételnél is a lecsó alapanyagai, a hagyma, paprika és a paradicsom kapja. Betartva a dzsuvecs készítés szabályait, egy igencsak ízletes, könnyű ételt kapunk, melynek jelentős előnye, hogy pillanatok alatt összeállítható.

AC356 (2).jpgHozzávalók:

2fej vöröshagyma, 5-6db paradicsom, 5-6db paprika, 3dl nyers köles, 4szelet közepes vastagságú sertéstarja, 5dl tejföl, olaj vagy kókuszzsír, só, bors, ételízesítőElkészítés:

A paradicsomot, a zöldpaprikát és a hagymát karikákra vágjuk. A kölest nem főzzük, csak megmossuk. A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Kiolajozott tepsibe vagy tűzálló tálba a következő sorrendben rakjuk le a hozzávalókat: hagyma, paradicsom, köles, paprika, hús, paprika, köles, paradicsom. A közöket szórjuk meg ételízesítővel. A sorrendet tartsuk be, mert csak így puhulnak meg az alapanyagok, és így nyerjük el az étel különleges ízét. Az egészet leöntjük tejföllel, és lefedve, vagy alufóliával letakarva kb. egy óra hosszat sütjük. Végül a fedőt levéve, megpirítjuk a tetejét.dzsuvecs1.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr803288961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.08.24. 18:30:17

Jó tipp. HOLNAP ki is fogom próbálni.
Ööööööö... miféle ételízesítőre gondoltál?

anicum007 2012.08.24. 21:38:15

@PO: Isteni finom, majd meglátod! ;-)
"miféle ételízesítőre gondoltál?"
Natúr vega mix ételízesítő... vagy amit szeretnél... só, bors, stb... :))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.08.27. 09:15:53

Ha kölest főzök, akkor 3szoros vízmennyiséget (v tej) használok.
Itt egy kicsit töprengtem, nem lesz-e ebben a kompozícióban száraz a köles, ezért beáztattam, amíg a zöldségeket előkészítettem.
Ezen a nyáron sokfelé találkoztam azokkal a vastagabb piros húsú, hosszú, csípősebb paprikákkal. Olyat használtam, meg kápiát.

A végeredmény: 2 elégedett, jóllakott vendég, nem beszélve rólam! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.08.27. 09:18:45

Basszus! Most nézem, a kókuszzsírt kihagytam! :-O Na, akkor milyen lett volna!

anicum007 2012.08.27. 10:50:02

"A végeredmény: 2 elégedett, jóllakott vendég, nem beszélve rólam! :D "
Ugye, megmondtam! ;-))
"Ha kölest főzök, akkor 3szoros vízmennyiséget (v tej) használok.
Itt egy kicsit töprengtem, nem lesz-e ebben a kompozícióban száraz a köles, ezért beáztattam, amíg a zöldségeket előkészítettem."
Nem szokott száraz lenni, de áztatással nem árthatsz neki!
"Ezen a nyáron sokfelé találkoztam azokkal a vastagabb piros húsú, hosszú, csípősebb paprikákkal. Olyat használtam, meg kápiát."
Kápiát Bulgáriában ettem. Sült paprika paradicsommártással tálalva. Isteni finom volt! Ki fogom próbálni dzsuvecs készítésnél.
"Basszus! Most nézem, a kókuszzsírt kihagytam! :-O Na, akkor milyen lett volna!"
Súlyos vétek! :))
Mindenesetre, örülök, hogy ezt is kipróbáltad! Jó dolog, ha az ember lánya pozitív megerősítést, visszaigazolást kap! Köszönet érte! ;-)