anicum007 2010.11.15. 13:02

Hamiskás Slambuc

slambuc.jpgMire fel a hamiskás jelző? Nos, a slambuc egy szabad tűzön, bográcsban készült pásztorétel. Bár az én slambucom is "tűzről pattant", ám konyhai keretek közé kényszerítve, mellőzi a "szabadság" minden ízét. Javasolnám füstösebb kivitelben, de puritánabb társa is kényesztetőleg hat ízlelőbimbóinkra.

 

 

AC356 (2).jpgHozzávalók:

15dkg füstölt szalonna, 2fej vöröshagyma, olaj, 1kg burgonya, 1-2 paradicsom, 2-3 zöldpaprika, 30dkg tk lebbencstészta, 2ek pirospaprika, só, ételízesítő, csemege Piros Arany, 1kk Erős Pista, 20dkg füstölt kolbászElkészítés:

A kockára vágott szalonna zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, meghintjük paprikával, és hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, majd félretesszük. Egy másik edényben, kevés olajon megpirítjuk az összetördelt lebbencstésztát és hozzáadjuk a hagymás elegyet. Beletesszük a cikkekre vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel. Mehet még bele ízlés szerinti Piros Arany és Erős Pista. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Félidőben hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Egyenletes, lassú tűzön, többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük.slambuc2.jpg

Mutató méhecske.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ani-culinaris.blog.hu/api/trackback/id/tr322449972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.04. 20:03:59

Ha már beszorultunk vele a konyhába, így is számtalan trükk van arra, hogy olyan szabadtűzön főtt, füstös ízt csaljunk bele. Bevált a füstölt szalonna. Néha szalonnasütéskor nem fejezem be a nagy darab szalonna teljes kiolvasztását, félreteszem és ezzel főzök.
Most ősszel készítettem füstölt paprikát. Ez is nagyon pikáns ízzekkel gazdagítja a fedettpályás ételeket :-)

anicum007 2012.02.04. 20:24:25

@PO: Természetesen én is füstölt szalonnával készítem, s általában a bőrkét is belefőzöm, hogy minél füstösebb ízt kapjak. ;-) Füstölt paprika? Még nem volt hozzá szerencsém, de jól hangzik! :) Elolvastam a blogodon a készítési folyamatot! ;-)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.04. 20:31:44

@anicum007: A spanyol konyha használja a füstölt paprikát, de szerintem célszerűsége miatt (sokkal hamarabb megszáradt így a paprika, tehát nem penészedett) itthon is használhatták rég. Egyelőre egészben, csövesen használtam, készítettem néhány dekoratív paprika-nagyszemű só üvegcsét, de az a baj, hogy fogytán van.
Jövőre sokkal többet készítek.

anicum007 2012.02.04. 20:39:32

@PO: Majd maximum pimaszul tarhálok, s talán kapok... ;-)

anicum007 2012.02.04. 20:41:39

Egyébként csak jelezném, hogy ma megint a köles van napirenden. Épp székelykáposztát készítek, kölessel gazdagítva! ;-)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.02.04. 21:23:12

@anicum007: mindenképpen próbálkozzál :-))

Én pedig épp juhhúsos kását :-) De csak holnap kerül bele a köles, most csak az alapját csinálom.

anicum007 2012.02.04. 21:34:08

@PO: "mindenképpen próbálkozzál :-))"
Okéééé, szavadon foglak! :)

"Én pedig épp juhhúsos kását :-) De csak holnap kerül bele a köles, most csak az alapját csinálom."
Megnéztem a blogon, nagyon guszta, a már általad említett tejbeköles is!